NAJUKUSNIJE MUSAKE Rendana, grčka, od pečenih paprika i posna, prste da poližete
Slasne i aromatične, popravljaju dan u trenu.
Rendana musaka
Sastojci
1 kg krompira
200 g šargarepe
3 glavice crnog luka
500 g mlevenog mesa
mešavina suvog začina, biber
Priprema
Na ulju prepržite dve sitno seckane glavice crnog luka, pa kad postane staklast, dodajte izrendanu šargarepu i dobro promešajte. Dodajte biber i začin i sve dobro promešajte. Kad se sve ujednači, dodajte izrendan krompir i dobro promešajte. U tepsiju rasporedite polovinu smese krompira. Na ulju ispržite sitno iseckanu glavicu crnog luka. Dodajte meso, sve dobro izmešajte, pa dodajte suvi začin i biber. Pripremljenu smesu stavite preko krompira u tepsiju, pa stavite ostatak krompira da prekrije meso. Pecite u rerni na 220 stepeni dok krompir ne dobije lepu zlatnožutu boju.
POSNO
Sa pšenicom i šljivama
Sastojci
800 g krompira
200 g pšenice
80 g suvih šljiva
20 g oraha
4 kašike paradajz pirea
pola kašike ruzmarina
Priprema
Krompir isecite na tanke kolutove, pšenicu skuvajte, a suve šljive malo obarite. Ređajte zatim krompir u vatrostalnu, pa sitno seckane suve šljive, i na kraju pšenicu pomešanu s orasima. Paradajz-pire razblažite bujonom od povrća i time prelijte musaku. Pospite je ruzmarinom i pecite 45 minuta na 200 stepeni.
Na grčki način
Sastojci
2 veća patlidžana
4 krompira
5 jaja
2 glavice crnog luka
500 g mlevenog mesa
kašika suvog biljnog začina
biber, so
5 dl mleka
1 dl ulja
200 g brašna
Priprema
Oljuštite patlidžan, isecite ga popreko na režnjeve, posolite i ostavite da odstoje. Umutite belanca, dodajte žumanca i svaki list patlidžana uvaljajte u brašno, pa u jaja i pržite. Za nadev ispržite luk, dodajte meso i začine. U podmazan pleh ređajte pohovan patlidžan, meso, rendan krompir, meso i patlidžan. Umutite jaja i mleko, prelijte musaku i pecite 40 minuta na 220 stepeni.
Musaka s kačkavaljem
Sastojci
800 g krompira
4 kuvana jaja
1 jaje
200 ml jogurta
100 ml mleka
4 čena belog luka
150 g kačkavalja
ulje, so, biber
Priprema
Pleh ili vatrostalnu posudu premažite uljem. Krompir očistite od ljuske, isecite na kolutiće, pa ga posolite i pobiberite. Na dno pleha stavite polovinu krompira, pa preko njega poređajte skuvana jaja isečena na kolutove. Odozgo opet stavite krompir.
U zasebnoj činijici izmutite jedno sveže jaje, jogurt, iseckani beli luk, mleko, malo soli i malo bibera. Kad se masa sjedini, prelijte je preko krompira i stavite u rernu. Pecite oko 45 minuta na 200 stepeni.
Od pečenih paprika
Sastojci
12 dugačkih crvenih paprika
3 jaja
3 kašike brašna
3 kašike prezli
500 g mlevenog mešanog mesa
glavica crnog luka
2 čena belog luka
malo peršunovog lista
2 dl kisele pavlake
so, biber, začini po ukusu
Priprema
U rerni ispecite paprike, vruće ih stavite u posudu i poklopite da se potpare i ohlade. Oljuštite ih, izvadite semenke i posolite. Svaku papriku uvaljajte prvo u mešavinu brašna i prezli, zatim u dva umućena i posoljena jaja, pa ponovo u smesu od mrvica i brašna i ispohujte ih. Crni i beli luk iseckajte i propržite na ulju, dodajte mleveno meso, začinite i dinstajte. Pred kraj dodajte peršunov list.
Odvojte dve pohovane paprike, a u vatrostalnu posudu složite pet paprika, prekrijte izdinstanim mesom, a odozgo poređajte ostale paprike. Prelijte mešavinom jajeta i pavlake i zapecite oko pola sata na 200 stepeni. Pre služenja odozgo poslažite dve pohovane paprike isečene na rezanca.
CRNAC BEZ JAJA "NA ČAŠE" Neodoljivi desert sa bananom napravi se brzo, a pojede za tren oka
Fenomenalni slatkiš koji se smaže u jednom zalogaju, idealan za sve prilike.
KAPRIĆOZA Donosimo vam originalni italijanski recept za ovaj specijalitet
Preukusna pica bolja od one kupovne, za pravo zadovoljstvo.
LAZANJE SA PEČURKAMA Sočan spoj testenine sa povrćem pravi je raj za nepca
Ako volite klasične lazanje, ove ćete da obožavate.
KUVAJTE KROMPIR OVAKO I NIKAD SE NEĆE RASPASTI Trik koji provereno uspeva
Dodajte ovu namirnicu kada kuvate krompir i provereno se neće raspasti.
SLANA ŠTRUDLA SA KOBASICAMA BOLJA OD SLATKE Rapsodija ukusa za prave gurmane
Ako volite klasičnu štrudlu, njenu slanu verziju ćete da obožavate.
Komentari (0)