POSNA JELA NA ULJU Od salate do paprika i sarme, prste da poližete
Sarma s orasima, krompir salata sa nanom, testenina s pasuljem, paprike punjene heljdom i plejskavice od krompira.
Sarma s orasima
Potrebno je
- 1 glavica kiselog kupusa
- 150 g mlevenih oraha
- 100 g pirinča
- 1 praziluk
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1/2 kašičice bibera
Priprema:
Pirinač skuvajte i procedite. Praziluk i crni i beli luk sitno iseckajte, a šargarepu na kolutove. Na malo ulja kratko prodinstajte crni luk, zatim dodajte praziluk i šargarepu i na tihoj vatri dinstajte dok omekšaju. Sipajte u šerpu, dodajte beli luk, pirinač, so, biber i mlevenu papriku. Na kraju dodajte orahe i izmešajte. Na list kupusa stavite kašiku nadeva i uvijte sarmu. Ređajte ih u šerpu, prelijte vodom da ogreznu, poklopite folijom i pecite u rerni na 200 stepeni oko sat i po. Sklonite foliju da se sarme zapeku.
Krompir salata sa nanom
Potrebno je
- 6 krompira
- 2 kašike svežeg seckanog peršuna
- 1 kašičica svežih listića nane
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
Priprema:
Neoljušteni krompir skuvajte u posoljenoj vodi. Kada se prohladi, oljuštite ga i isecite na kocke. Pomešajte sa peršunom i nanom. Prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom, dodajte so i biber. Ostavite da odstoji 15 minuta da se ukusi prožmu i poslužite.
Testenina s pasuljem
Potrebno je
- 300 g posne testenine po želji
- 1 konzerva crvenog pasulja (oko 400 g)
- 200 g paradajz pelata
- 100 ml crvenog vina
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 1 čen belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- so, biber
Priprema:
Iseckajte crni luk sitno i propržite na maslinovom ulju. Dodajte iseckan beli luk i šargarepu. Sipajte po malo crvenog vina tokom dinstanja. Kada sve vino sipate, dodajte pelat, pasulj iz konzerve zajedno sa tečnošću, so i biber po ukusu i kuvajte na tihoj vatri oko pola sata. Pastu posebno skuvajte i dodajte u jelo, pa poslužite.
Paprike punjene heljdom
Potrebno je
- 10 paprika
- 500 g paradajza
- 200 g heljde
- 250 g šampinjona
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 limun
- 1 šargarepa
- 1/4 celera
- 1 vezica peršuna
- 1/2 kašičice mlevenog kima
- 1 kašičica sušenog majorana
- 6 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1 list lovora
- so, biber
Priprema:
Kuvajte heljdu u hladnoj posoljenoj vodi u razmeri 1:2 dok omekša. Na malo maslinovog ulja propržite iseckane pečurke da omekšaju, prelijte sokom od limuna i začinite. Pržite dok ne ispari tečnost. Na malo maslinovog ulja propržite iseckan crni luk da omekša. Dodajte izgnječen beli luk i kratko propržite. Dodajte rendanu šargarepu i celer. Po potrebi sipajte malo vode, začinite i dinstajte dok povrće ne omekša. Dodajte pečurke i heljdu, mlevenu papriku i začine i promešajte. Dinstati nekoliko minuta da se ukusi prožmu. Dodajte sitno iseckan peršun i napunite paprike očišćene od semena. Slažite ih uspravno u šerpu, sipajte vodu do polovine šerpe, dodajte lovor i kuvajte oko jedan sat. Izgnječite oljušten paradajz, dodajte po ukusu mlevenu papriku, so, biber i izmešajte. Sipajte preko paprika i kuvajte još oko pola sata.
Pljeskavice od krompira
Potrebno je
- 4 krompira
- 4 kašike brašna
- 3 kašike semenki suncokreta (ili susama)
- 1 kašičica seckanog peršuna
- 1 kašičica soli
Priprema:
U slanoj vodi skuvajte oljušten i sitno isečen krompir. Iscedite vodu, ali malo ostavite i napravite pire. Dodajte začine, semenke i brašno i dobro promešajte. Mokrim rukama pravite pljeskavice i pržite u dubokom vrelom ulju dok ne dobiju smeđu boju sa obe strane.
OSVEŽAVAJUĆI TIRAMISU SA LIMUNOM Savršeni spoj sa voćem kome rum daje posebnu čar
Fenomenalni slatkiš oboriće s nogu i one izbirljive.
TRIKOVI ZA SAVRŠENU ŠEĆERNU GLAZURU Neće se lepiti ni pucati a torta će biti kao kupovna
Da bi dobro prianjala uz tortu i kolače glazura mora da ima pravu konzistenciju. Ako je suviše gusta nećete moći da je nanesete, a suviše retka neće pokriti dobro tortu.
MUSAKA Ne mogu da joj odole ni najveći gurmani, a greje dušu i telo
Probajte i uverite se zašto je toliko dobra.
BEGOVA ČORBA Bosanski specijalitet za sva vremena koji svakom kašikom krepi organizam
Jedan tanjir vam neće biti dovoljan. Bamija, kao njen obavezni sastojak, potiče iz Afrike, izgledom podseća na hibiskus i ima mnogobrojne benefite po zdravlje.
DOMAĆA PAŠTETA Brza, slasna i fina, a popravlja dan u trenu
Bilo da je mažete na hleb ili dodate kao prilog omiljenom jelu, nećete da pogrešite.
Komentari (0)