DELIKATESI OD VIRŠLI Napravite sve, od pljeskavica do musake

Ivana Pavlović

17:15

Sezonski recepti 0

Sočna i aromatična jela osvojiće vas na prvi zalogaj.

pleljskavice sa viršlama
Shutterstock

Pohovani kroketi

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 2 lista oblande
  • 4 viršle
  • 3 jajeta
  • 50 g brašna
  • 100 g prezli

Priprema:
Krompir oljuštite, isecite i skuvajte u posoljenoj vodi. Izgnječite ga grublje nego za pire. Pola smese mlakog krompira premažite preko lista oblande, a uz ivicu stavite viršle jednu iza druge. Urolajte i isecite rolat na kolutove. Ponovite isto sa drugim rolatom. Kolutove rolata uvaljajte u brašno, zatim u umućena jaja, pa u prezle. Pržite u vrelom ulju dok ne dobiju smeđu boju sa svih strana.

 

Domaćinski pasulj

Sastojci:

  • 500 g pasulja
  • 200 g viršli
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika ulja
  • 1 list lovora
  • 5 zrna bibera
  • 1 kašika mlevene paprike
  • 1 kašičica soli

Priprema:
Uveče pasulj operite i potopite u lonac s hladnom vodom. Sutradan prospite vodu, sipajte svežu hladnu i stavite da se kuva. Kada provri, prospite vodu i sipajte vruću. Dodajte isečen crni i beli luk, lovor, biber, isečene viršle i kuvajte dok pasulj ne omekša. Na zagrejanom ulju propržite brašno da porumeni, dodajte mlevenu papriku. Sipajte u pasulj, dobro izmešajte i ostavite da se kuva na tihoj vatri još pet minuta. Pri kraju posolite po ukusu.

 

Francuska musaka

Sastojci:

  • 5 krompira
  • 5 jaja
  • 3 viršle
  • Za preliv:
  • 200 ml kisele pavlake
  • 2 jaja
  • so, biber

Priprema:
Krompir skuvajte, oljuštite, isecite na okrugle kriške debljine pola centimetra. Viršle skuvajte i isecite na kolutove. Skuvajte jaja i isecite na deblje kolutove. Preliv: kiselu pavlaku i jaja umutite, posolite. Vatrostalnu posudu podmažite uljem. Rasporedite dole pola krompira, posolite, pobiberite, stavite viršle, jaja i odozgo drugi sloj krompira. Prelijte mešavinom jaja i pavlake. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta.


Rol-viršle sa slaninom 

Sastojci:

  • 500 g lisnatog testa
  • 14 viršli
  • 28 tankih kriški slanine
  • 2 žumanca
  • senf, susam

Priprema:
Odleđeno testo rastanjite oklagijom i celo premažite senfom. Viršle isecite na pola i svaku obmotajte slaninom. Testo isecite na 28 traka. Na početak trake stavite viršlu i urolajte je. Ređajte u pleh obložen papirom za pečenje, premažite umućenim žumancima i pospite susamom. Pecite oko pola sata, u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, odnosno dok testo ne dobije smeđu boju.

 

 

Pljeskavice bez mesa

Sastojci:

  • 300 g pirea
  • 100 g viršli
  • 1 jaje
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašičica iseckanog peršuna
  • 1 kašičica soli
  • 100 g prezli

Priprema:
Oljuštite i obarite krompir, pa ga izgnječiti kao pire. Dodajte umućeno jaje, peršun, sitno iseckan beli luk koji je malo prodinstan, viršle isečene na kockice i so. Dobro izmešajte i formirajte rukama pljeskavice veličine dlana. Svaku uvaljajte u prezle i pržite na vrelom ulju sa obe strane dok ne dobiju smeđu boju.

 

Zapečena testenina

Sastojci:

  • 400 g testenine
  • 250 g feta sira
  • 8 viršli
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika ulja

Priprema:
Sipajte u dve šerpe vodu. U jednu dodajte so i ulje, pa kada provri, sipajte testeninu i kuvajte 10 minuta. U drugoj vodi skuvajte oljuštene viršle. Uključite rernu na 200 stepeni da se ugreje. Izgnječite sir i pomešajte sa jajima. Skuvane viršle iseckajte na kolutiće, pomešajte sa sirom i jajima, dodajte u kuvani proceđenu testeninu i izmešajte. Sipajte u tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni oko 20 minuta.


Bavarska salata

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 200 g majoneza
  • 50 g kuvanog graška
  • 1 crveni luk
  • 1 kašika senfa
  • 2 skuvane viršle
  • 1 paprika
  • 1 kašika iseckane mirođija ili peršuna
  • So, sirće

Priprema:
Krompir skuvajte i kad se ohladi, oljuštite ga i isecite na krupne kocke. Dodajte iseckane luk i viršle, šunkaricu, papriku i grašak. Izmešajte, začinite mirođijom ili peršunom, posolite po želji i dodajte sirće. Dobro promešajte i dodajte majonez i senf. Promešajte i stavite u frižider. Ukrasite po želji.

 

Kremasta pasta

Sastojci:

  • 250 g makarona
  • 200 g kukuruza šećerca
  • 3-4 kisela krastavčića
  • 2 skuvane viršle
  • 50 g kačkavalja
  • Za sos:
  • 100 g majoneza
  • ½ čaše kiselog mleka
  • 4 kašike senfa

Priprema:
Makarone skuvajte u posoljenoj vodi. Procedite i kada se ohlade dodajte kukuruz, isečne viršle, iseckan ili narendan kačkavalj i iseckane krastavčiće. Sos: pomešajte majonez, kiselo mleko i senf. Prelijte pastu i izmešajte.


Viršle u paradajz-sosu

Sastojci:

  • 500 g viršli
  • 100 g paradajz pirea
  • 100 ml neutralne pavlake
  • 200 ml mleka
  • 5 kiselih krastavčića
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašika brašna
  • 2 kašike senfa
  • 1 kocka za supu od povrća
  • Biber, ulje, so

Priprema:
U šerpu sipajte litar vode i kad proključa zakuvajte kocku za supu. Viršle oljuštite i isecite na kolutove, kao i kisele krastavčiće. Crni luk iseckajte na tanka rebarca. Na zagrejanom ulju propržite crni luk, viršle i krastavčiće. Dodajte paradajz pire, lovor i brašno. Nalijte supom. Sipajte mleko, neutralnu pavlaku i senf. Posolite, pobiberite, promešajte i kuvajte dok se ne zgusne kao sos. Poslužite uz pomfrit ili pire.


Zalogajčići na štapiću

Sastojci:

  • 7 viršli
  • 120 g pšeničnog brašna
  • 120 g kukuruznog brašna
  • 150 ml mleka
  • 1 jaje
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašika brašna
  • štapići za ražnjiće

Priprema:
Pomešajte obe vrste brašna, prašak za pecivo, malo soli. Dodajte jaje, mleko i mešajte da se smesa ujednači. Sipajte u duboku čašu u koju uspravno može da stane viršla. Viršle oljuštite, uvaljajte u brašno, navucite na ražnjiće. Viršlu umočite u čašu sa smesom i pržite u dubokom, zagrejanom ulju dok ne dobiju smeđu boju. Polužite tople uz kečap ili majonez.

Komentari (0)

Loading