DELIKATESI OD VIRŠLI Napravite sve, od pljeskavica do musake
Sočna i aromatična jela osvojiće vas na prvi zalogaj.
Pohovani kroketi
Sastojci:
- 500 g krompira
- 2 lista oblande
- 4 viršle
- 3 jajeta
- 50 g brašna
- 100 g prezli
Priprema:
Krompir oljuštite, isecite i skuvajte u posoljenoj vodi. Izgnječite ga grublje nego za pire. Pola smese mlakog krompira premažite preko lista oblande, a uz ivicu stavite viršle jednu iza druge. Urolajte i isecite rolat na kolutove. Ponovite isto sa drugim rolatom. Kolutove rolata uvaljajte u brašno, zatim u umućena jaja, pa u prezle. Pržite u vrelom ulju dok ne dobiju smeđu boju sa svih strana.
Domaćinski pasulj
Sastojci:
- 500 g pasulja
- 200 g viršli
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike brašna
- 1 kašika ulja
- 1 list lovora
- 5 zrna bibera
- 1 kašika mlevene paprike
- 1 kašičica soli
Priprema:
Uveče pasulj operite i potopite u lonac s hladnom vodom. Sutradan prospite vodu, sipajte svežu hladnu i stavite da se kuva. Kada provri, prospite vodu i sipajte vruću. Dodajte isečen crni i beli luk, lovor, biber, isečene viršle i kuvajte dok pasulj ne omekša. Na zagrejanom ulju propržite brašno da porumeni, dodajte mlevenu papriku. Sipajte u pasulj, dobro izmešajte i ostavite da se kuva na tihoj vatri još pet minuta. Pri kraju posolite po ukusu.
Francuska musaka
Sastojci:
- 5 krompira
- 5 jaja
- 3 viršle
- Za preliv:
- 200 ml kisele pavlake
- 2 jaja
- so, biber
Priprema:
Krompir skuvajte, oljuštite, isecite na okrugle kriške debljine pola centimetra. Viršle skuvajte i isecite na kolutove. Skuvajte jaja i isecite na deblje kolutove. Preliv: kiselu pavlaku i jaja umutite, posolite. Vatrostalnu posudu podmažite uljem. Rasporedite dole pola krompira, posolite, pobiberite, stavite viršle, jaja i odozgo drugi sloj krompira. Prelijte mešavinom jaja i pavlake. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta.
Rol-viršle sa slaninom
Sastojci:
- 500 g lisnatog testa
- 14 viršli
- 28 tankih kriški slanine
- 2 žumanca
- senf, susam
Priprema:
Odleđeno testo rastanjite oklagijom i celo premažite senfom. Viršle isecite na pola i svaku obmotajte slaninom. Testo isecite na 28 traka. Na početak trake stavite viršlu i urolajte je. Ređajte u pleh obložen papirom za pečenje, premažite umućenim žumancima i pospite susamom. Pecite oko pola sata, u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, odnosno dok testo ne dobije smeđu boju.
Pljeskavice bez mesa
Sastojci:
- 300 g pirea
- 100 g viršli
- 1 jaje
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica iseckanog peršuna
- 1 kašičica soli
- 100 g prezli
Priprema:
Oljuštite i obarite krompir, pa ga izgnječiti kao pire. Dodajte umućeno jaje, peršun, sitno iseckan beli luk koji je malo prodinstan, viršle isečene na kockice i so. Dobro izmešajte i formirajte rukama pljeskavice veličine dlana. Svaku uvaljajte u prezle i pržite na vrelom ulju sa obe strane dok ne dobiju smeđu boju.
Zapečena testenina
Sastojci:
- 400 g testenine
- 250 g feta sira
- 8 viršli
- 2 jajeta
- 1 kašičica soli
- 1 kašika ulja
Priprema:
Sipajte u dve šerpe vodu. U jednu dodajte so i ulje, pa kada provri, sipajte testeninu i kuvajte 10 minuta. U drugoj vodi skuvajte oljuštene viršle. Uključite rernu na 200 stepeni da se ugreje. Izgnječite sir i pomešajte sa jajima. Skuvane viršle iseckajte na kolutiće, pomešajte sa sirom i jajima, dodajte u kuvani proceđenu testeninu i izmešajte. Sipajte u tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni oko 20 minuta.
Bavarska salata
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 200 g majoneza
- 50 g kuvanog graška
- 1 crveni luk
- 1 kašika senfa
- 2 skuvane viršle
- 1 paprika
- 1 kašika iseckane mirođija ili peršuna
- So, sirće
Priprema:
Krompir skuvajte i kad se ohladi, oljuštite ga i isecite na krupne kocke. Dodajte iseckane luk i viršle, šunkaricu, papriku i grašak. Izmešajte, začinite mirođijom ili peršunom, posolite po želji i dodajte sirće. Dobro promešajte i dodajte majonez i senf. Promešajte i stavite u frižider. Ukrasite po želji.
Kremasta pasta
Sastojci:
- 250 g makarona
- 200 g kukuruza šećerca
- 3-4 kisela krastavčića
- 2 skuvane viršle
- 50 g kačkavalja
- Za sos:
- 100 g majoneza
- ½ čaše kiselog mleka
- 4 kašike senfa
Priprema:
Makarone skuvajte u posoljenoj vodi. Procedite i kada se ohlade dodajte kukuruz, isečne viršle, iseckan ili narendan kačkavalj i iseckane krastavčiće. Sos: pomešajte majonez, kiselo mleko i senf. Prelijte pastu i izmešajte.
Viršle u paradajz-sosu
Sastojci:
- 500 g viršli
- 100 g paradajz pirea
- 100 ml neutralne pavlake
- 200 ml mleka
- 5 kiselih krastavčića
- 1 glavica crnog luka
- 2 lovorova lista
- 1 kašika brašna
- 2 kašike senfa
- 1 kocka za supu od povrća
- Biber, ulje, so
Priprema:
U šerpu sipajte litar vode i kad proključa zakuvajte kocku za supu. Viršle oljuštite i isecite na kolutove, kao i kisele krastavčiće. Crni luk iseckajte na tanka rebarca. Na zagrejanom ulju propržite crni luk, viršle i krastavčiće. Dodajte paradajz pire, lovor i brašno. Nalijte supom. Sipajte mleko, neutralnu pavlaku i senf. Posolite, pobiberite, promešajte i kuvajte dok se ne zgusne kao sos. Poslužite uz pomfrit ili pire.
Zalogajčići na štapiću
Sastojci:
- 7 viršli
- 120 g pšeničnog brašna
- 120 g kukuruznog brašna
- 150 ml mleka
- 1 jaje
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašika brašna
- štapići za ražnjiće
Priprema:
Pomešajte obe vrste brašna, prašak za pecivo, malo soli. Dodajte jaje, mleko i mešajte da se smesa ujednači. Sipajte u duboku čašu u koju uspravno može da stane viršla. Viršle oljuštite, uvaljajte u brašno, navucite na ražnjiće. Viršlu umočite u čašu sa smesom i pržite u dubokom, zagrejanom ulju dok ne dobiju smeđu boju. Polužite tople uz kečap ili majonez.
NAJLEPŠE MRSNE I POSNE MUSAKE Hrskavih kora i sočnog nadeva, pomeraju granice dobrog ukusa
Držaće vas dugo sitim, a pravi su raj za nepca.
ČORBA OD ŠAMPINJONA I KROMPIRA NA VODI Sočna rapsodija ukusa koja se pravi brzo, a govori 5 jezika
Idealna za dane strogog posta, a zdrava i preukusna.
POTPUNO PRIRODNI DETERDŽENT SA ULJIMA NARANDŽE Posuđe će mirisati na proleće i svežinu
Uštedećete novac, a dobićete potpuno bezbedan deterdžent.
KREMASTI KOLAČ SA ORAHOM Desert koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a topi se u ustima
Neodoljivi desert oduševiće i one izbirljive.
OFARBAJTE JAJA NA OVAJ NAČIN I DOBIĆETE NAJLEPŠU LILA BOJU Potpuno je prirodno a ispadnu neverovatna
Tradicionalni način farbanja cveklom potpuno je prirodan, a daje prelepu lila boju.
Komentari (0)