NAJLEPŠI SLATKIŠI SA POMORANDŽOM Rolat, kolač, mus i poslastica pomeraju granice dobrog ukusa
Neodoljivi deserti tope se u ustima, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
Rolat punjen kremom
Sastojci:
Za koru:
- 4 jaja
- 1/2 rendane kore pomorandže
- kesica vanilin-šećera
- 150 g brašna
- 150-200 g šećera
- 7 kašika hladne vode
- kesica praška za pecivo
Za fil:
- rendana kora pomorandže
- sok od dve ceđene pomorandže
- 150 g šećera
- kesica vanilin-šećera
- 700-1000 g mladog i neslanog sira
Priprema:
Pomešajte sve sastojke za koru, osim belanaca koje ćete posebno umutiti u čvrst sneg sa prstohvatom soli. U preostalu masu pažljivo dodati belanca da ne omekšaju. Testo sipajte u veliki pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, dok kora ne porumeni. Koru jedne pomorandže sitno izrendati, od dve pomorandže iscediti sok, pomešati sa 150 g šećera i kuvati na šporetu dok ne dobijete gust sirup. Procedite sir kroz veliku cediljku da uklonite grudvice, pomešajte ga sa pripremljenim sirupom i vanilin-šećerom. Razvucite providnu foliju, pospite granuliranim šećerom, na nju stavite pečenu koru, pa ravnomerno premažite filom. Nežno uviti u rolnu (ukloniti višak fila) pa u providnu foliju. Rolat stavite u frižider da se dobro stegne preko noći.
Osvežavajući mus
Sastojci:
- 1 litar svežeg mleka
- pakovanje gustina
- 4 jaja
- 10 kašika šećera
- 3 kesice vanilin šećera
- 60 g putera
- 2 pomorandže
Priprema:
Odvojite žumanca i istucite ih viljuškom. Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte četiri kašike šećera, pa dalje umutite na pari dok ne dobijete gust krem. Od ukupne količine mleka odvojte 1 šolju i u njoj rastvorite gustin, pa žumanca dodajte jedno po jedno i dobro umutite. U preostalo mleko sipajte 6 kašika šećera i zagrejte na šporetu da se šećer rastopi. U vrelo mleko u tankom mlazu dodajte skrob sa žumancima uz stalno mešanje na umerenoj temperaturi dok ne dobijete glatki fil. U vruć fil dodati puter i vanilin šećer, pa mešati dok se ne istopi i dobro sjedini. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi, pa dodati umućen sneg od belanaca. Sipajte kremu u čaše. Pospite rendanom korom pomorandže, čokoladnim mrvicama ili ukrasite po želji.
Jafa kolač:
Sastojci:
- 4 jaja
- 4 šoljice šećera
- 4 šoljice ulja
- 9 šoljica brašna
- prašak za pecivo
- rendana kora od pomorandže
- džem od kajsija
Priprema:
Umutite žumanca sa šećerom, dodajte ulje, brašno, prašak za pecivo, struganu koru od pomorandže i čvrsto ulupan sneg od belanaca. Stavite papir za pečenje. Kašičicom vadite testo pa ređajte u pleh. Kolačiće sasvim kratko pecite, premažite ih džemom od kajsija i sastavljati dva i dva. Po želji prelijte topljenom čokoladom.
Starinska poslastica sa pudingom
Sastojci:
- 6 jaja
- 120 g šećera
- 120 g mlevenih oraha
- 120 g jakog brašna
- rendana kora jedne pomorandže
- 2 kesice pudinga od vanile
- 1/2 l mleka
- 5 kašika šećera
- 1 narandža
- 200 g margarina
- dve kesice šlaga i mleko
Priprema:
Umutite mikserom žumanca sa šećerom. Dodajte brašno, mlevene orahe, rendanu koru pomorandže (koju ste prethodno dobro oprali) i posebno umućen sneg od belanaca. Lagano izmešajte, sipajte masu u veći pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata. Kada se kora ohladi, isecite je na tri dela, pa pripremite fil. Skuvajte puding sa mlekom, šećerom i rendanom korom pomorandže. Ostavite da se ohladi, pa dodajte margarin koji ste prethodno umutili sa sokom od pomorandže. Filujte kore i pokrijte celu tortu. Umutite dve kreme i filujte. Poslužite sledećeg dana, kada se kolač dobro stegne.
Čizkejk
Sastojci:
- 250 g mlevenog keksa
- 100 g putera
- 50 ml soka ili mleka
- 300 g nemasnog i neslanog krem sira
- 300 g slatke pavlake
- 150 ml ceđenog soka od pomorandže
- 100 ml ceđenog soka od limuna
- 170 g šećera u prahu
- 6 listova belog želatina
- 2 dcl proceđenog soka od pomorandže
- 1 kašičica šećera
- 3 lista belog želatina
Priprema:
Mleveni biskvit pomešajte sa otopljenim puterom i toplim mlekom, napravite koru i utisnite je na dno kalupa za čizkejk. Ostavite u frižideru dok pravite fil. Potopite želatin u hladnu vodu i ostavite pet do sedam minuta. Zagrejte malo soka od pomorandže. Uklonite sa šporeta, pa rastvorite želatin u soku. Dobro promešajte da se želatin rastvori i dodajte ostatak soka. Pomešajte krem sir, slatku pavlaku i šećer u prahu, pa polako dodajte sok sa želatinom. Stavite kremu na podlogu od keksa i dobro poravnajte. Vratite u frižider da se stegne. Za preliv zagrejte sok od narandže, dodajte pulpu i šećer koje ste prethodno rastvorili u malo soka (od ukupne količine) i kuvajte dva minuta. Skinite sa ringle, pa u vrućem soku rastvorite želatin koji ste prethodno namočili u hladnoj vodi i ocedili. Ostavite da se ohladi. Krem prelijte voćnim prelivom od narandže. Vratite u frižider da se dobro stegne.
Možda vas zanima:
LAVA KOLAČ OD BELE ČOKOLADE Mekan kao duša, nestaće sa stola odmah
Neodoljivi desert nestaće sa stola odmah.
KOLAČ SA JABUKAMA I MAKOM NIKO NE ODBIJA Uspeće i početnicima, a zamirisaće cela kuća
Fenomenalan i sladak, najbolje odmah stavite duplu meru.
CRNI KOLAČ Za pravo zadovoljstvo, a uspeće i početnicima, najbolje stavite duplu meru
Fenomalan i sladak, ovakav do sada niste jeli.
BRZE KOKOS KOCKE Desert koji uspeva svima, a miriše na ljubav
Ako volite kokos, ovaj desert ćete obožavati.
TURSKA PICA BOLJA OD ONE KLASIČNE Tradicionalni recept za Lohmadžun
Ako volite picu, ovu ćete obožavati. Mleveno meso daje poseban šmek, zato najbolje stavite duplu meru.
SALATA OD CRNOG PILETA Meso košta oko 500 evra, a evo zašto danas o ovom receptu danas priča cela Srbija
Ovakvo nešto do sada sigurno niste jeli, pa nije ni čudo što se o ovom receptu danima priča na društvenim mrežama.
KOLIKO JAJA SME DA SE POJEDE DNEVNO? Specijalista tvrdi ovo i sigurno ćete se iznenaditi
Dr Jagoda Jorga suspecijalista za ishranu i doktor medicinskih nauka, dala je odgovor na pitanje koliko kuvanih jaja može da se pojede, kao i za koje kategorije ovo pravilo ne važi.
PUNJENO BELO MESO Sočan delikates koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a meso se lepi za prste
Konkretan obrok za sve gurmane.
GURMANSKA ČORBA OD ŠAMPINJONA SA PAVLAKOM Sipaćete tanjir više
Fenomenalna čorba okrepiće vam dušu i telo.
Komentari (0)