VIRŠLE NA 100 NAČINA Različita jela, od kroketa do salate, za konkretan obrok

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Pohovani kroketi, domaćinski pasulj, francuska musaka, rol viršle sa slaninom, zapečena testenina, kremasta pasta, viršle u paradajz sosu, šta god da odaberete nećete da pogrešite.

pohovani kroketi
Shutterstock

Pohovani kroketi

Sastojci:
500 g krompira
2 lista oblande
4 viršle
3 jajeta
50 g brašna
100 g prezli
Priprema:
Krompir oljuštite, isecite i skuvajte u posoljenoj vodi. Izgnječite ga grublje nego za pire. Pola smese mlakog krompira premažite preko lista oblande, a uz ivicu stavite viršle jednu iza druge. Urolajte i isecite rolat na kolutove. Ponovite isto sa drugim rolatom. Kolutove rolata uvaljajte u brašno, zatim u umućena jaja, pa u prezle. Pržite u vrelom ulju dok ne dobiju smeđu boju sa svih strana.

 

Domaćinski pasulj

Sastojci:
500 g pasulja
200 g viršli
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
2 kašike brašna
1 kašika ulja
1 list lovora
5 zrna bibera
1 kašika mlevene paprike
1 kašičica soli
Priprema:
Uveče pasulj operite i potopite u lonac s hladnom vodom. Sutradan prospite vodu, sipajte svežu hladnu i stavite da se kuva. Kada provri, prospite vodu i sipajte vruću. Dodajte isečen crni i beli luk, lovor, biber, isečene viršle i kuvajte dok pasulj ne omekša. Na zagrejanom ulju propržite brašno da porumeni, dodajte mlevenu papriku. Sipajte u pasulj, dobro izmešajte i ostavite da se kuva na tihoj vatri još pet minuta. Pri kraju posolite po ukusu.

 

Francuska musaka

Sastojci:
5 krompira
5 jaja
3 viršle
Za preliv:
200 ml kisele pavlake
2 jaja
so, biber
Priprema:
Krompir skuvajte, oljuštite, isecite na okrugle kriške debljine pola centimetra. Viršle skuvajte i isecite na kolutove. Skuvajte jaja i isecite na deblje kolutove. Preliv: kiselu pavlaku i jaja umutite, posolite. Vatrostalnu posudu podmažite uljem. Rasporedite dole pola krompira, posolite, pobiberite, stavite viršle, jaja i odozgo drugi sloj krompira. Prelijte mešavinom jaja i pavlake. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta.


Rol-viršle sa slaninom 

Sastojci:
500 g lisnatog testa
14 viršli
28 tankih kriški slanine
2 žumanca
senf, susam
Priprema:
Odleđeno testo rastanjite oklagijom i celo premažite senfom. Viršle isecite na pola i svaku obmotajte slaninom. Testo isecite na 28 traka. Na početak trake stavite viršlu i urolajte je. Ređajte u pleh obložen papirom za pečenje, premažite umućenim žumancima i pospite susamom. Pecite oko pola sata, u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, odnosno dok testo ne dobije smeđu boju.

Zapečena testenina

Sastojci:
400 g testenine
250 g feta sira
8 viršli
2 jajeta
1 kašičica soli
1 kašika ulja
Priprema:
Sipajte u dve šerpe vodu. U jednu dodajte so i ulje, pa kada provri, sipajte testeninu i kuvajte 10 minuta. U drugoj vodi skuvajte oljuštene viršle. Uključite rernu na 200 stepeni da se ugreje. Izgnječite sir i pomešajte sa jajima. Skuvane viršle iseckajte na kolutiće, pomešajte sa sirom i jajima, dodajte u kuvani proceđenu testeninu i izmešajte. Sipajte u tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni oko 20 minuta.

Kremasta pasta

Sastojci:
250 g makarona
200 g kukuruza šećerca
3-4 kisela krastavčića
2 skuvane viršle
50 g kačkavalja
Za sos:
100 g majoneza
½ čaše kiselog mleka
4 kašike senfa
Priprema:
Makarone skuvajte u posoljenoj vodi. Procedite i kada se ohlade dodajte kukuruz, isečne viršle, iseckan ili narendan kačkavalj i iseckane krastavčiće. Sos: pomešajte majonez, kiselo mleko i senf. Prelijte pastu i izmešajte.


Viršle u paradajz-sosu

Sastojci:
500 g viršli
100 g paradajz pirea
100 ml neutralne pavlake
200 ml mleka
5 kiselih krastavčića
1 glavica crnog luka
2 lovorova lista
1 kašika brašna
2 kašike senfa
1 kocka za supu od povrća
Biber, ulje, so
Priprema:
U šerpu sipajte litar vode i kad proključa zakuvajte kocku za supu. Viršle oljuštite i isecite na kolutove, kao i kisele krastavčiće. Crni luk iseckajte na tanka rebarca. Na zagrejanom ulju propržite crni luk, viršle i krastavčiće. Dodajte paradajz pire, lovor i brašno. Nalijte supom. Sipajte mleko, neutralnu pavlaku i senf. Posolite, pobiberite, promešajte i kuvajte dok se ne zgusne kao sos. Poslužite uz pomfrit ili pire.

hleb ispod sača

HLEB ISPOD SAČA BOLJI OD KLASIČNOG Po receptu pevačice Nede Ukraden, mekan kao duša

17:00

19 maj, 2024

Sezonski recepti

Neda Ukraden, pevačica čija je višedecenijska karijera uzor mnogim mladim talentima, spada u zvezde koje su potvrdile da je za dugoročan opstanak na muzičkoj secni potreban veliki trud i rad, ali i fenomenalan vokal. Iako i dalje nastupa, ova muzička umetnica sa diplomama dva fakulteta, majka i baka troje unučadi obožava da kuva za svoje najmilije, a da je vrsna domaćica, pokazuje i ovaj starinski hleb ispod sača.

Komentari (0)

Loading