OPERA TORTA Francuska čokoladna poslastica sa kafom koja miriše na ljubav
Čuvena francuska poslastica u kremastom spoju kafe i čokolade idealna je za sve svečane prilike, kao i slavsku trpezu.
Potrebno je
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 100 g putera
- 100 g mlečne čokolade
- 100 g mlevenih badema
- 100 g šećera u prahu
- 2 kašičice instant kafe
- 250 ml slatke pavlake
- 1 kašičica vanilin šećera
Za glazuru
- 100 g tamne čokolade
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Odvojite belanca od žumanaca, pa umutite belanca u čvrst šne, uz postepeno dodavanje šećera. Zasebno umutite žumanca sa puterom dok ne dobijete kremastu smesu. Na pari otopite čokoladu pa je umešajte u smesu sa žumancima. Promešajte dobro pa umešajte mlevene bademe i prah šećer. Izmešajte dobro dok smesa ne postane kompaktna. Razmutite instant kafu u malo tople vode, pa dodajte u smesu. Onda umutite slatku pavlaku sa vanilinim šećerom. Postepeno dodajte u smesu uz lagano mešanje. U pleh obložen pek papirom izlijte smesu pa je utisnite. Pecite 30 do 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, tj dok ne dobije zlatno smeđu boju. Ostavite tortu da se prohladi, a za to vreme pripremite čokoladnu glazuru. Otopite čokoladu na pari pa njome prelijte prohlađenu tortu. Stavite tortu najmanje 2 sata u frižider da se ohladi i stegne. Secite i služite uz šolju kafe. Bon appetit!
Možda vas zanima:
OPERA TORTA Poslastica sa kafom koja miriše na ljubav, za prave sladokusce
Francuska poslastica oduševiće sve ljubitelje kafe i slatkiša.
TORTA BELI EGIPAT ZA SVE SVEČANOSTI Zbog nje svaka dijeta pada u vodu
Svi će vam tražiti dodatno parče.
OPERA TORTA ZA PRAVE KAFOLJUPCE Svakim zalogajem mami na dodatno parče
Savršena za sve svečane prilike.
POSNA TORTA SA VIŠNJAMA MAMI NA PARČE VIŠE I dupla mera će biti malo
Ješćete je i mrsnim danima.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)