TORTA OD ORAHA SA KARAMEL FILOM Starinska poslastica bogatog ukusa

Trpeza/ V.V.

15:31

Slatki kutak 0

Napravite tortu po receptu naših baka od jednostavnih sastojaka.

TORTA OD ORAHA SA KARAMEL FILOM Starinska poslastica bogatog ukusa
Foto: Prinstcreen/Youtube

Sastojci:

Za kore:

3 jajeta

200 g šećera

5 kašika vrele vode

5 kašika ulja

120 g brašna

150 g mlevenih oraha

1 kašičica praška za pecivo

Za fil:

500 ml mleka

8 kašika oštrog brašna

350 g šećera

30 g putera

50 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Kore: Jaja dobro umutiti sa šećerom da posvetle i budu penasta (desetak minuta). Uliti ulje i vrelu vodu i još malo mutiti. Dodati brašno pomešano sa orasima i praškom za pecivo i sjediniti sa jajima kašikom. Sipati u podmazan i pobrašnjen kalup prečnika 20 cm i peći 40 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Hladnu koru preseći popreko na 3 dela.

Fil: Uzeti malo mleka od odvojene količine, razmutiti brašno da bude glatka smesa. Preostalo mleko staviti da provri pa dodati razmućeno brašno. Mutiti mikserom oko 5 minuta, da se zgusne. Kad je krem upola kuvan, staviti u drugu šercu šećer da se topi na tihoj vatri. Kada se karamelizuje sipati spremljeni krem sa mlekom i na tihoj vatri mešati da sve sjedini i karamelizovani šećer skroz otopi. Na kraju dodati puter i čokoladu i promešati.

Kore filovati ohlađenim karamel kremom, premazati celu tortu odozgo i sa strane i posuti mlevenim orasima.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading