RUŽICE OD TESTA Starinski kolači za koje se recept prenosi s kolena na koleno
Ružice možete puniti džemom umesto filom od oraha.
Sastojci:
Za testo:
700 g brašna
250 g masti
130 ml mleka
10 g suvog kvasca
1 vanilin šećer
1 jaje
1 žumance
1 kašičica šećera
Za fil:
100 g šećera
150 g mlevenih oraha
1 belance
Za posipanje:
Šećer u prahu
Priprema:
U mlako mleko staviti kašičicu šećera i kvasac da nadođe. Mast umutiti varjačom sa vanilin šećerom, pa dodati jaje i žumance. Kad se sjedine, dodati mleko i izmešati, pa postepeno dodavati brašno, dok se ne dobije meko testo. Prekriti krpom i ostaviti da stoji pola sata.
Fil: Umutiti penasto belance, dodati šećer, mutiti da se sjedini s belancetom, pa dodati mlevene orahe i pomešati.
Uzimati po malo testa i oblikovati lopticu (veličine ping-pong), spljeskati je dlanovima u oblik kruga. Staviti malo fila (veličine lešnika) na sredinu kruga, a krajeve preklopiti preko fila i prstima spojiti na vrhu. Ružice stavljati u pleh. Ostaviti da nadođu dok se rerna zagreje na 200 stepeni, pa peći oko pola sata. Čim porumene, staviti alu foliju preko. Kad se ohlede uvaljati ih u prah šećer.
Možda vas zanima:
KOLAČI BRESKVICE Napravite ih po receptu Jovane Krstić, toliko će biti lepe, biće vam žao da ih pojedete!
Čuveni sitni kolači bez kojih se ne može zamisliti slava nijedne domaćice koja želi da zadivi svoje goste, svakako su i breskvice.
BEČKA PITA Popularan kolač koji se ne peče, pravi izbor za vikend poslasticu
Bečka pita ima tri različita sloja i veoma je izdašna.
STARINSKI KOLAČI Prhke školjkice sa džemom, poslastica našeg detinjstva
Brzo se prave, jer se ne čeka da testo naraste.
POSNE URMAŠICE Jednostavan recept za sočne starinske kolače koji će sve oduševiti!
Obavezno probajte posnu varijantu ove poslastice.
SAN SEBASTIJAN ČIZKEJK Desert neodoljivog ukusa nastao je učeničkom greškom a prava je senzacija
Nastao greškom učenika u baru u Španiji, a sada je pravi specijalitet. Ako volite klasičan čizkejk, ovaj ćete obožavati.
LAVA KOLAČ Čokoladna rapsodija od samo 3 sastojaka gotova začas, a topi se u ustima
Brzi čokoladni kolač osvojiće i one koji ne vole slatko.
PESAK TORTA Nepečena poslastica ukusa koji se pamti, a gotova za tren oka
Nestaće sa stola odmah, zato najbolje stavite duplu meru.
LEPA BRENA TORTA Raskošna poslastica nazvana po čuvenoj pevačici, a topi se u ustima
Torta koja je uživala veliku popularnost 80 ih godina 20 veka, ostaviće bez daha i one izbirljive. Bogata, kalorična i čokoladna uskrasiće svaku svečanu trpezu.
POLICAJKA Torta prepuna čokolade i raznih filova koja će oboriti s nogu sve sladokusce
Fenomenalna poslastica nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)