STARINSKI KOLAČ Lenja pita sa višnjama, ukus i miris našeg detinjstva
Mekane prhke kore i kiseo voćni fil su jedinstven spoj koji rado jedu sve generacije.
Sastojci:
Kore:
2 jaja
700 g brašna
250 g margarina
200 g šećera
200 ml kisele pavlake
1 prašak za pecivo
Fil:
600 g očišćenih višanja
200 g šećera
50 g gustina
150 ml soka od oceđenih višanja
Priprema:
Umutiti penasto margarin sobne temperature sa šećerom, dodati prašak za pecivo i jaja. Sjediniti i dodati pola mere brašna, pa umutiti. Dodati ostatak brašna i umesiti meko testo. Zaviti ga u kesu i staviti jedan sat u frižider.
Fil: Višnje ocediti i soku dodati vodu da bude 500 ml tečnosti. U šerpu staviti višnje, pola te tečnosti i šećer i staviti da provri. U ostatak tečnosti umešati gustin. Kada provri kuvati nekoliko minuta, pa dodati gustin i mešati dok se ne zgusne.
Ohlađeno testo podeliti na dva dela, da jedan bude malo veći. Razvući veće testo oklagijom da bude veličine pleha a višak zalepiti na ivice pleha. Sipati fil. Razvući drugo testo u koru i staviti preko fila. Ivice malo zatvoriti pa izbušiti višljuškom. Peći ua zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Pita je gotova kada porumeni. Ohlađenu pitu po želji posuti prah šećerom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
NJUJORŠKI ČIZKEJK Fenomenalni kolač koji obara s nogu, klasik bez premca
Najpoznatiji čizkejk na svetu pravi se u Njujorku.
SUTLIJAŠ Desert koji se pravi brzo i lako, a miriše na dane detinjstva i bakinu kuhinju
Neodoljivi sutlijaš oduševiće i one koji ne vole slatko.
MARININA ČOKOLADNA TORTA BOLJA OD ONE KLASIČNE Za pravo zadovoljstvo
Napravite preukusnu poslasticu po receptu Marine Ćosić Pejić, autorke profila Mama kuva s bebom
BRZE POSNE KEKS BOMBICE Naprave se za 5 minuta, a pojedu u trenu
Savršene za slavsku trpezu, nestaće sa stola odmah.
POSNA KEKS TORTA SA VIŠNJAMA Brza poslastica koja se smaže u trenu, a uspeva svima
Neodoljiva poslastica pravi se brzo i lako, a pojede još brže.
Komentari (0)