SPREMITE URMAŠICE SA LEŠNICIMA Starinska poslastica koja je uvek rado viđena na trpezi

Slobodanka Ćorić

07:47

Slatki kutak 0

Ako se prisetimo detinjstva, shvatićemo da su naše bake često pravile urmašice, pa je vreme da se oprobate u spremanju ove poslastice

URMAŠICE
Shutterstock

Sastojci:

  • 2 jajeta (jedno žumanca ostavite sa strane)
  • 1 šolja zdrobljenih lešnika
  • 3 šolje brašna 
  • 250 g omekšanog putera
  • 7 kašika griza
  • 7 kašika šećera u prahu
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašičice vanilin šećera

Sirup

  • 600 g (2,5 šolje) šećera
  • 1 kriška limuna
  • 600 ml vode

Priprema:

Pomešajte puter (rastopljen) sa dva jajeta u činiji.  

Dodajte 7 kašika griza, 7 kašika šećera u prahu, 2 kašičice praška za pecivo, 2 kašike vanilin šećera i nastavite da mešate. 

Osim toga, dodajte izdrobljene lešnike i tri šolje brašna dok mešate sve to.

Uzmite komade od testa i formirajte ovalni oblik. 

Stavite kolačiće na pleh obložen pek papirom i premažite ih žumancetom koje ste odložili.

Uz pomoć viljuške nacrtajte liniju, pa pecite 25 minuta u zagrejanoj rerni na 170 stepeni. Kolačice prebacite u vatrostalnu posudu, pa ih pospite sirupom, ali sačekajte da ga potpuno upiju. 

kladkaka

KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima

10:30

16 maj, 2024

Slatki kutak

Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.

Komentari (0)

Loading