Šta je bolje od čizkejka? BAKLAVA čizkejk, naravno - evo i recepta!
Originalan i neodoljiv desert...
Čizkejk i baklava su svakako među najpopularnijim poslasticama na našim prostorima, a ako ih spojimo u jednu poslasticu, možda bismo dobili najbolji desert na svetu.
Ideja je potekla od italijanske poslastičarke Kjare, koja je recept za ovu božansku tortu objavila na TikToku i Instagramu. Priprema možda nije najlakša, ali svakako vredi. Jednom kada probate ovu slatku kombinaciju, sigurno ćete želeti da zapišete recept u svoju svesku
U receptu se koristi mešavina lešnika i pistacija, ali ako želite, možete ih zameniti orasima ili koristiti samo jednu vrstu oraha. Ako volite originalan ukus baklave, u sirup dodajte malo limunove kore, soka ili ružine vodice.
Čizkejk baklava
Sastojci – za krem:
- 400 g maskarpone sira
- 200 g sirnog namaza
- 200 g šećera
- 2 jaja
- 100 g grčkog jogurta
- 50 g brašna tipa 00
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Sastojci – za hrskavu koru:
- 10/15 listova lisnato testo
- 100 g krupno iseckanih lešnika
- 30 g seckanih pistaća
- 50 g putera za premazivanje komadića putera
Sastojci - za sirup:
118 g vode
50 g šećera
70 g meda ekstrakta vanile po želji
Postupak: Krem pripremite tako što ćete mikserom umutiti jaja, šećer i brašno. Dodajte krem sir, sirni namaz, grčki jogurt i ekstrakt vanile, mešajte dok se sastojci ne sjedine. Vreme je da sastavite tortu. Prvo dobro premažite dno okrugle posude za pečenje puterom. Dodajte dva lista lisnatog testa u tepsiju tako da oblažu dno i stranice. Premažite ih puterom, pospite lešnicima i pistaćima. Dodajte još dva lista testa da prekrijete nepokrivene delove tepsije, ponovo premažite puterom, a zatim dodajte orahe. Ponavljajte postupak dok ne dođete do poslednjih kora koje samo treba staviti, a ne premazati. Koru prelijte smesom za čizkejk, a višak kore koji visi preko ivice tepsije odrežite makazama ili nožem. Takođe možete da ih preklopite preko smese za čizkejk. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 40 minuta ili dok kore i smesa ne poprime zlatnu boju. Dok se kolač peče, pripremite sirup tako što ćete sve sastojke prokuvati u šerpi dok ne dobijete gustu smesu. Kada je kolač ispečen, izvadite ga iz rerne i dok je još vruć prelijte ga sirupom. Pokušajte da sipate sirup samo na koru, ali ako se malo prolije po siru, nije problem. Ostavite tortu u kalupu da se hladi najmanje dva sata u frižideru.
NUGAT TORTA Kremasta poslastica koja se topi u ustima, a miriše na ljubav
Fenomenalna poslastica smaže se za tren oka.
NJUJORŠKI ČIZKEJK Fenomenalni kolač koji obara s nogu, klasik bez premca
Najpoznatiji čizkejk na svetu pravi se u Njujorku.
SUTLIJAŠ Desert koji se pravi brzo i lako, a miriše na dane detinjstva i bakinu kuhinju
Neodoljivi sutlijaš oduševiće i one koji ne vole slatko.
MARININA ČOKOLADNA TORTA BOLJA OD ONE KLASIČNE Za pravo zadovoljstvo
Napravite preukusnu poslasticu po receptu Marine Ćosić Pejić, autorke profila Mama kuva s bebom
BRZE POSNE KEKS BOMBICE Naprave se za 5 minuta, a pojedu u trenu
Savršene za slavsku trpezu, nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)