FENOMENALNA KARAMEL TORTA Orasi joj daju posebnu draž

Ivana Pavlović

09:00

Slatki kutak 0

Napravite ovu preukusnu poslasticu sa karamelom. Odličan izbor za slavsku trpezu, vaši gosti će biti oduševljeni. Karamela fil i biskvit sa orasima prave savršen spoj koji osvaja na prvi zalogaj.

karamel torta
Shutterstock

Potrebno je

  • 5 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 6 kašika mlevenih oraha
  • 3 kašike brašna
  • 3 kašike prezli
  • 3 kašike mlake vode
  • 1 prašak za pecivo

Za fil

  • 500 g šećera
  • 1 l mleka
  • 10 kašika brašna
  • 250 g margarina

Dodatno

  • 50 g iseckanih oraha
  • 100 g čokolade

 

Priprema

Priprema kore

Prvo zagrejte rernu na 180 stepeni. Onda umutite od belanaca i 4 kašike šećera čvrst šne. Ulupajte žumanca sa ostatkom šećera pa dodajte vodu, orahe, brašno, prezle, prašak za pecivo i šne. Sve dobro sjedinite i sipajte u namašćen i brašnom posut kalup. Pecite oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Izvadite iz rerne i ostavite da se kora ohladi. Onda je presecite poprečno na dva dela.

Priprema fila

Upržite šećer na jačoj temperaturi dok ne dobije crvenkastu boju. Onda smanjite temperaturu na najmanje, pa dodajte polovinu mleka. Dodajte brašno u ostatak mleka pa dobro razmutite i ulijte u šećer sa mlekom. Dobro mešajte sve dok se smesa lepo ne ujednači. Ostavite da se potpuno ohladi. Zatim penasto umutite  margarin, pa sjedinite sa ohlađenim filom. Koru stavite na tacnu i uokvirite obručem pa nanesite četvrtinu  pripremljenog fila i  poklopite drugom korom. Od ostatka fila odvojite jednu četvrtinu i ostavite sa strane. Nanesite preostali fil preko kore, pa ostavite u frižider da se stegne. Pomešajte fil koji ste odvojili sa čokoladom istopljenom na pari i dodajte iseckane orahe. Sklonite obruč pa gotovu smesu nanesite preko cele torte.

Komentari (0)

Loading