TORTA OPERA Francuska fantazija slatkih ukusa u spoju sa kafom
Čuvena Opera torta nastala je oko 1960 godine, a kreirao je poznati francuski šef kujne Lenotre. Služi se po operama, a u Njujorškoj operi je poznata činjenica, da morate da rezervišete stolove da biste, pre događaja, pojeli parče ovog fenomenalnog deserta. Donosimo vam recept kako da je napravite sami, kod kuće.
Za biskvit (Za 2 kore)
- 225 g badema mlevenih
- 225 g šećera
- 60 g brašna
- 2x4 žumanca
- 50 g putera
- 2x4 belanca
- 40 g šećera
Za krem od kafe
- 150 g šećera
- 100 g vode
- 2 jaja
- 250 gr putera
- 1 velika kašika nes ili instant kafe
Za ganaš
- 200 g čokolade
- 150 g slatke pavlake
- 1 čajna kašičica nes ili instant kafe
Za glazuru
- 100 g čokolade
- 100 g slatke pavlake
Za kafeni sirup
- 150 g šećera
- 200 ml vode
- 1 puna kašika domaće ili instant kafe
Priprema
Priprema biskvita
Obložite pleh masnim papirom i namažite ga. Tako uradite i sa drugim plehom. Onda umutite 4 belanca i šećer, pa odvojeno umutite 4 žumanca i dodajte im 2 kašike otopljenog, ali ne vrućeg, putera. Zatim izmešajte bademe, šećer, brašno. Potom žumanca sa puterom dodajte polako u belanca pa stavite i bademe, šećer i brašno. Ravnomerno rasporedite smesu na pleh. Pecite oko 15 minuta na 180 stepeni. Ponovite postupak i sa drugom korom pa obe prerežite na pola da dobijete 4 korice.
Priprema krema od putera i kafe
Napravite sirup od 150 g šećera i 100 ml vode, stavite na šporet i kuvajte 7 min. Dobićete gust sirup. To onda odmah dodajte prethodno umućenom 1 jajetu i 1 žumancu, i mutite dok ne pobeli i postane baš gust. Dodajte puter u komadićima i nastavite da mutite, sve dok se masa ne udvostruči. Toj smesi dodajte 1 kašiku instant kafe, koju ste prethodno rastopili sa malo vode.
Priprema ganaša
Stavite pavlaku da provri sa 1 kašikom instant kafe pa tome dodajte 200 g isitnjene čokolade. Onda pustite da se ohladi. Potrebno je da sirup ne bude mnogo gust, tek toliko da možete da kvasite kore. Prskajte kore sa puno sirupa, pa onda trećinu puter kreme namažite po kori, pa dodajte drugu koru opet natopljenu kafenim sirupom, pa dodajte ganaš kremu i po toj kori, pa stavite treću koru, opet pospite sirupom pa na nju puter krema. Na kraju, zadnju koru namažite kafenim sirupom pa celu premažite ostatkom puter kreme. Nakon toga, napravite glazuru tako što ćete da skuvate 100 ml pavlake slatke sa 100 g čokolade. Kad se glazura ohladi, premažite je preko cele torte.
NUGAT TORTA Kremasta poslastica koja se topi u ustima, a miriše na ljubav
Fenomenalna poslastica smaže se za tren oka.
NJUJORŠKI ČIZKEJK Fenomenalni kolač koji obara s nogu, klasik bez premca
Najpoznatiji čizkejk na svetu pravi se u Njujorku.
SUTLIJAŠ Desert koji se pravi brzo i lako, a miriše na dane detinjstva i bakinu kuhinju
Neodoljivi sutlijaš oduševiće i one koji ne vole slatko.
MARININA ČOKOLADNA TORTA BOLJA OD ONE KLASIČNE Za pravo zadovoljstvo
Napravite preukusnu poslasticu po receptu Marine Ćosić Pejić, autorke profila Mama kuva s bebom
BRZE POSNE KEKS BOMBICE Naprave se za 5 minuta, a pojedu u trenu
Savršene za slavsku trpezu, nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)