MAKOVNJAČA Sa sočnim nadevom i mekanim testom, prste da poližete

Ivana Pavlović

16:00

Slatki kutak 0

Toliko je dobra da stavite odmah duplu meru.

makovnjača
Shutterstock

Potrebno je

  • 600 g mekog brašna
  • 400 l mlake vode
  • 100 g rastopljenog putera
  • 80 g šećera
  • 30 g svežeg kvasca
  • 3 kašike ulja
  • prstohvat soli
  • puter za premazivanje

Za fil

  • 400 g mlevenog maka
  • 300 ml vode
  • 100 g šećera
  • 100 g suvog grožđa
  • 4 kašike ulja

Priprema

U pola čaše mlake vode (koju ste uzeli od pripremljene količine) razmutite kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna i ostavite da nadođe. U činiju sipajte brano, istopljen puter, mlaku vodu pomešanu sa uljem, šećer i prstohvat soli. Izmešajte i dodajte nadošao kvasac. Zamesite testo. Pokrijte posudu i ostavite da naraste na toplom mestu. Podelite testo na dva dela i rastanjite svaki oklagijom na 1 cm debljine. Za fil, prokuvajte vodu, sklonite sa ringle, pa dodajte ulje, mak, šećer i suvo grožđe. Dobro sjedinite. Na rastanjeno testo namažite tanak sloj putera, pa fil i urolajte u štrudlu. Stavite obe štrudle u podmazan pleh i odozgo premažite uljem. Ostavite opet na toplom mestu da narastu. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko jedan sat.

Komentari (0)

Loading