NEODOLJIVE TULUMBE Slatke i sočne, otopićete se od miline

Ivana Pavlović

13:00

Slatki kutak 0

Fenomenalan desert pogodan za svečanu ili slavsku trpezu. Donosimo vam stari, tradicionalni recept za tulumbe.

tulumbe
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 ml vode
  • 500 g oštrog brašna
  • 100 ml ulja
  • 6 jaja

Za sirup:

  • 1 kg šećera
  • 800 ml vode
  • 1 limun

Za prženje:

  • 1 l ulja

Priprema

Sirup: U posudu stavite šećer i vodu, kuvajte da proključa, a zatim još 5 minuta. Ostavite da se ohladi. U hladan sirup dodajte sok od pola limuna, a ostatak isecite na kolutove.
Testo: Stavite vodu i ulje da provri. Tada dodajte brašno, mešajte da se sjedini u kompaktnu gustu smesu. Ostaviti da se testo ohladi, pa ga rukama premesite i dodajte jedno po jedno jaje mikserom neprekidno muteći. U veću šerpu zagrejte 1 litar ulja. Špricem istiskajte tulumbe veličine po želji. Pržite dok ne dobiju zlatnu boju sa svih strana. Gotove odmah stavljajte u hladan sirup. 

 

Možda vas zanima:

kladkaka

KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima

10:30

16 maj, 2024

Slatki kutak

Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.

Komentari (0)

Loading