FENOMENALNE LEDENE KOCKE Ovakve do sada niste jeli, nestaće sa stola odmah

Ivana Pavlović

13:00

Slatki kutak 0

Ako vam se jede nešto slatko, a nemate ideju šta da napravite, imamo predlog za vas. Napravite ledene kocke, bićete oduševljeni ukusom.

ledene kocke
Shutterstock

Potrebno je

Za koru:

  • 5 jaja
  • 100 g šećera
  • 50 g brašna
  • 30 g kakaoa
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • prstohvat soli

Za sirup:

  • 300 g šećera
  • 250 ml vode

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 250 g putera
  • 250 g šećera
  • 70 g gustina
  • 3 vanilin šećera

Za glazuru:

  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 50 ml ulja

Priprema
Kora: Pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i so. Umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodajte jedno po jedno žumance muteći. Dodajte suve sastojke i izmešajte kašikom. Sipajte u podmazan pleh 25×35 cm. Pecite na 180°C oko 15 minuta.
Sirup: Kuvajte vodu i šećer 10 minuta od vrenja i prelijte hladnu koru koju ste izbockali viljuškom. Sačekajte da kora sve upije.
Fil: Gustin razmutite s malo mleka bez grudvica. Ostatak mleka skuvajte sa šećerom i vanilin šećerom. Kad provri, dodajte razmućen gustin i mešajte dok se ne zgusne. Sklonite sa ringle i pokrijte plastičnom folijom, ostavite da se ohladi. Mikserom razmutite, pa dodajte omekšali puter i zajedno dobro umutite. Sipajte preko kore i izravnajte. Glazura: Na tihoj vatri istopite čokoladu s uljem. Sipajte preko fila. Ostavite da se kolač stegne, pa secite na kocke.

Možda vas zanima:

kladkaka

KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima

10:30

16 maj, 2024

Slatki kutak

Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.

Komentari (0)

Loading