SNEŽNA KRALJICA Neodoljiva poslastica koja će vas oboriti sa nogu, prste da poližete

Ivana Pavlović

09:00

Slatki kutak 0

Slatka i čarobna, uzećete parče više.

snežna kraljica
Shutterstock

Potrebno je
Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 g brašna
  • 100 g kokosovog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 150 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • prstohvat soli
  • vanilin šećer (opciono)

Za fil 

  • 500 ml mleka
  • 4 žumanca
  • 150 g šećera
  • 50 g brašna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 200 g putera 

Priprema:
Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta smesa. Dodajte kokosovo brašno, brašno, prašak za pecivo, mleko, ulje, so i vanilin šećer. Sve dobro sjedinite. Smesu stavite u podmazan i brašnom posut okrugli kalup za tortu. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 25-30 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Dok se biskvit peče, pripremite fil od vanile: Umutite žumanca sa šećerom, dodajte brašno i vanilin šećer. U posebnom loncu zagrejte mleko, a zatim ga dodajte u smesu sa žumancima, šećerom i brašnom. Kuvajte na srednjoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi. Umutite puter i postepeno ga dodajte u ohlađeni vanilin fil. Sve dobro sjedinite. Kada se biskvit ohladi, presecite ga na dva dela horizontalno. Na donji deo stavite polovinu vanilin fila, a zatim prekrijte drugim delom biskvita.

Možda vas zanima:

kladkaka

KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima

10:30

16 maj, 2024

Slatki kutak

Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.

Komentari (0)

Loading