MARIJINA ČOKO MOKO TORTA SAVRŠENA ZA DEČIJE ROĐENDANA Uzećete parče više koliko je ukusna
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Marije Milošković iz Ćićevca.
Privatna arhiva
Pravi se brzo i lako, a svi je vole. Ovim rečima bi mogla da se opiše savršena čoko-moko torta, koja osvaja na prvi zalogaj. Recept je sa nama podelila Marija Milošković, autorka profila milošković marija, majka Sare i Nikole. Diplomirani ekonomista a zaposlena kao knjigovođa, obožava da se posveti kuvanju i pripremi ukusnih đakonija. Deca i porodica su joj najveća podrška, ali i najveći kritičari za svako jelo. Sa njom smo porazgovarali o receptu za ovu fenomenalnu poslasticu, kao i o tajni najboljeg fila.
Gde i kada ste prvi put čuli za ovaj recept i kako ste se odlučili da ga napravite?
- Prvi put sam čoko-moko tortu probala kod jedne prijateljice na rođendanu. Dopala mi se na prvi zalogaj i sada je stalno pripremam.
Kada bi vas neko pitao ko nije probao ovu tortu da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?
- Mislim da nema onoga ko nije probao ovu tortu. Brza je i laka za pripremu, osvežavajuća, sočna, kremasta i bez kuvanja fila.
Odajte nam tajnu savršenog fila?
- Lagano mešanje svih sastojaka. Uvek sastojke sjedinim drvenom varjačom.
Da li koristite sastojke sobne temperature ili direktno iz frižidera?
- Kod pripreme fila koristim sastojke iz frižidera dok je za pripremu kora potrebno da svi sastojci budu na sobnoj temperaturi.
Šta da radimo ako kora pukne prilikom pečenja?
- Ne brinite, može se iskoristiti. Lagano je prebacite, prelijte čokoladnim mlekom i premažite filom. Prilikom sečenja torte to niko neće primetiti.
U kojim prilikama biste poslužili ovu tortu?
- Ova torta je idealna u svakoj prilici. Deca je obožavaju i uvek je prvi izbor moje dece za rođendan. Odlična je kao letnja poslastica.
Koje je najbolje jelo koje ste probali od svih?
- Najbolje jelo koje sam probala jesu svinjski medaljoni u sosu od paradajza i pečenih paprika.
Šta vam nije uspelo, pa ste sastojke morali da bacite?
- Jelo koje mi nije uspelo jesu kroketi jer nikako nisam mogla da napravim dobru smesu. Deo sam pržila, a ostatak bacila.
Da treba da napravite večeru za važne goste, koje predjelo, glavno jelo i desert biste im spremili?
- Kada bih pripremala večeru za važne goste, predjelo bi bilo suhomesnati proizvodi, sušeno domaće meso, proja, čvarci, ajvar, slani rolati. Glavno jelo bile bi krmenadle sa kačkavaljem i slaninom u bešamel sosu. Desert bi bio čizkejk sa višnjom.
Sastojci:
Za kore:
- 3 jaja
- 3 kašike šećera
- 3 kašike vrele vode
- 3 kašike brašna
- 1 kašika ulja
- 2 kašike oraha
- 1 kašika zaslađenog kakao napitka
- pola kašike kakaoa
- 1/3 praška za pecivo
Za fil:
- 250 g mlevenog keksa
- 175 g prah-šećera
- 4 kašike umućenog šlaga
- 550 g kisele pavlake
- 500 g šlaga
Priprema:
Tri jajeta umutite, najpre belanca sa 3 kašike šećera, pa dodajte žumanca, 3 kašike vrele vode, 3 kašike brašna, 1,5 kašiku kakaoa, 1/3 kesice praška za pecivo. Dodajte lagano 2 kašike mlevenih oraha.
Pleh obložite folijom, premažite uljem i pospite brašnom. Zatim izlijte smesu i pecite 12 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Čačkalicom proverite da li su pečene. Ispecite dve iste kore pa ih podelite na 4 dela da dobijete 4 kore. Prelijte ih sa čokoladnim mlekom. Fil varjačom sjedinite pa dodajte 5 kašika umućenog šlaga.
500 g šlaga umutite sa 600 ml vode. Filujte redosledom: kora - keks fil – šlag – kora - keks fil – šlag – kora - keks fil -šlag.
Možda vas zanima:
ČOKO MOKA TORTA Savršena za rođendane, a nema paljenja šporeta, čisto savršenstvo
Fenomenalna poslastica nestaće sa stola odmah.
ČOKO MOKO TORTA Lagana i kremasta poslastica koja se topi u ustima, za sve prilike
Jednostavna poslastica skupog ukusa, za prave sladokusce.
BRZA ČOKO MOKO TORTA Očaravajuća poslastica koja budi sva čula, a priprema je prelaka
Očaravajuća torta u savršenom čokoladnom spoju sa keksom.
TORTA BELI EGIPAT ZA SVE SVEČANOSTI Zbog nje svaka dijeta pada u vodu
Svi će vam tražiti dodatno parče.
MARIJANIN JAPANSKI VETAR MILUJE NEPCA Poslastica koju vole svi od 7 do 107 godina
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Marijane Čamber
SOČNA PILETINA U KREMASTOM SOSU SA PEČURKAMA Brz i zdrav ručak, poješće se za tili čas
Pikantan recept sa piletinom za sve gurmane
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
BORISOV BRZI KOLAČ SA BANANAMA MIRIŠE NA DOM A topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Borisa Krasnića iz Beograda
BILJANINA VOĆNA MAĐARICA BUDI SVA ČULA A manje teška od klasične
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Biljane Petrović iz Doboja
Komentari (0)