DOMAĆE MOCART KUGLE, A SKROZ ISTE KAO KUPLJENE! Napravite najpoznatije čokoladne bombone na svetu

V. Vukadinović

18:35

U sosu sa 0

Jedan od najpopularnijih austrijskih suvenira potiče iz Salcburga.

DOMAĆE MOCART KUGLE, A SKROZ ISTE KAO KUPLJENE! Napravite najpoznatije čokoladne bombone na svetu
Foto: Privatna arhiva/Katarina Ivanović

Mocart kugle je osmislio poslastičar Furst 1890. godine i dao im naziv po čuvenom kompozitoru. Njegovi potomci ih i danas prave po originalnom receptu u svojoj poslastičarnici. Vi ih možete sami napraviti ako pratite detaljna uputstva koja nam je dala Katarina Ivanović iz Beograda. Ona je autorka Instagram stranice coolinarstvo, na kojoj za više od 10.000 pratilaca objavljuje recepte za slatkiše i slana jela.    

Može li brašno od pistaća da se napravi pošto se retko nalazi?

- Naravno. Sirove pistaće nekoliko minuta kuvajte u ključaloj vodi, skinite im opnu, a onda ih stavite u rernu i osušite ih na niskoj temperaturi. Potom ih sameljite u blenderu da dobijete strukturu brašna. Treba voditi računa o vremenu blendiranja jer ako se predugo melju, pistaći će pustiti ulje i napraviće se puter.

Da li je bolje da sjedinimo krem, puter i lešnike mikserom ili mešanjem na toploj ringli?

- Mikser nije nužan. Ja sam mlevene lešnike sipala u činiju, dodala im krem i prelila sve otopljenim puterom. Mešala sam kašikom dok se smesa nije sjedinila. Drugi način je da se u šerpici otopi puter sa kremom i da se potom dodaju mleveni lešnici.

DOMAĆE MOCART KUGLE, A SKROZ ISTE KAO KUPLJENE! Napravite najpoznatije čokoladne bombone na svetu Foto: Privatna arhiva/Katarina Ivanović
 

Prvo se pravi kuglica od pistaća. Kolika treba da bude?

- Kuglica od pistaća je otprilike prečnika 1 cm. Smesa od pistaća i smesa od marcipana koje pravimo na početku bi trebalo da imaju približno istu težinu, 95 grama. Da bismo imali podjednak broj kuglica i od pistaća i marcipana, one takođe treba da imaju približnu gramažu, a to je pet grama po kuglici. Tako da su kuglice od marcipana i pistaća iste veličine. Kuglice od nugata je malo veća, sedam grama, odnosno 1,5 cm u prečniku.

Koje debljine treba da bude krug od marcipana kad se rastanji?

- Krug od marcipana treba da bude dovoljno velik da može da obavije kuglicu od pistaća, a pošto je smesa mekana, lako se njom rukuje i lako se popunjavaju rupe ukoliko ih ima. Debljina kruga je otprilike dva milimetra.

DOMAĆE MOCART KUGLE, A SKROZ ISTE KAO KUPLJENE! Napravite najpoznatije čokoladne bombone na svetu Foto: Privatna arhiva/Katarina Ivanović
 

Šta da radimo ako se smesa lepi za ruke?

- Nugat smesa je malo mekša, pa je držite duže u frižideru da biste lakše njome rukovali. Ako se lepi za prste prilikom obavijanja oko manje kuglice, sipajte malo vode na neki tanjirić i nakvasite prste povremeno.

Kako kuglice umačete u glazuru?

- Otopljenu čokoladu sipajte u užu visoku čašu. Stavite kuglicu na drveni štapić i umočite je u toplu čokoladu. Ostavite nekoliko sekundi da se višak čokolade ocedi. Ređajte na pek-papir da se stegnu. Da biste ih skinuli sa štapića, prstom ih malo pogurajte, a rupicu koja ostane od štapića popunite tako što vrh štapića ponovo umočite u čokoladu i stavite na mesto rupice.

DOMAĆE MOCART KUGLE, A SKROZ ISTE KAO KUPLJENE! Napravite najpoznatije čokoladne bombone na svetu Foto: Privatna arhiva/Katarina Ivanović
 

Domaće Mocart kugle

Sastojci:

170 g marcipana (kupljenog ili domaćeg)

150 g mlečne čokolade

50 g mlevenih pistaća

80 g mlevenih lešnika

50 g otopljenog putera

2 kašike krema od lešnika

Priprema:

Za nugat smesu sjedinite lešnike, krem i puter i stavite u frižider da se stegne. Posebno pomešajte 75 g marcipana sa mlevenim pistaćima i od te smese formirajte kuglice prečnika 1 cm. Od ostalih 95 g marcipana napravite kuglice koje potom rastanjite tako da dobijete krug koji može da obavije kuglice od pistaća. Isti postupak ponovite sa nugat smesom - rastanjite je prstima da dobijete krug kojim ćete obmotati napravljene kuglice. Stavite ih u frižider da se stegnu dok istopite čokoladu. Umočite ih u čokoladu i vratite u frižider najmanje jedan sat. 

Za savršen izgled

Kuglice koje ste umočili u čokoladu ređajte na poslužavnik prekriven pek-papirom jer se sa njega čokolada lako skida kad se stegne.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce

 

Komentari (0)

Loading