BELA VOĆNA MAĐARICA Sanja nam je dala recept za kolač koji će vas raspametiti, još je ukusniji od klasične čokoladne verzije

Ivana Pavlović

19:00

U sosu sa 0

Ovaj kolač, po receptu Sanje Mandić iz Pančeva, postaće redovan na vašoj slavskoj trpezi. Mekan, lagan, prepun fila… Ma, oduševićete se kada ga probate.

bela voćna mađarica
Privatna arhiva/Sanja Mandić

Vreme je slava, a vi nemate ideju koje kolače da spremite? Mi imamo rešenje - bela voćna mađarica. Malo se razlikuje od originalnog recepta, a podjednako je ukusna. Uz sve to i prelepo izgleda, pa nema dileme da ćete oduševiti sve kojima je ponudite.
Recept nam je dala Sanja Mandić iz Pančeva, autorka instagram stranice i youtube kanala “sanjamandicsanjinedjakonije”. Iako nije profesionalna kuvarica, ima neosporan talenat, što govori i podatak da njene recepte verno prati 65.000 ljudi na Instagramu i oko 50.000 na Youtube kanalu. Po profesiji je ženski frizer, a ljubav prema kuvanju su joj usadile mama i baka. Kaže da su nalozi na društvenim mrežama nastali iz hobija i iskustva koje poseduje, a na nagovor supruga i sina, kojima je baš voćna mađarica jedan od omiljenih poslastica.

sanja mandić Privatna arhiva/Sanja Mandić
 

 

Kada ste prvi put čuli za ovaj kolač, gde ste ga probali? 
-Ovo je stari recept iz mamine sveske, pamtim ga još iz detinjstva. To je starinski tip kolača, mnoge žene ga prave. Dopada mi se miris i ukus ovog kolača koji se topi u ustima, a što duže stoji sve je lepši i ukusniji. Često ga pravim jer moji ukućani vole voćne kolače.

Da li umesto malina može da se koristi neko drugo voće ili drugačiji puding?
-Kod pripreme voćnog fila, umesto malina možemo da koristimo jagode ili mešano crveno voće. Važno je da voće bude crveno da bi presek bio upečatljiv i dekorativan. Umesto voćnog i žutog fila, možete da koristite i i puding od čokolade i čokoladu, a tada dobijate klasičnu čokoladnu mađaricu koja je veoma popularna i ima sasvim drugačiji ukus.

Da li je moguće da se stavi neka zamena za šećer, neki prirodni zaslađivač? 

-Da, može. To su stevija, eritritol, šećer od šećerne trske ili neki drugi zaslađivač. Ovo je kompletna zamena za beli šećer koji dijabetičari mogu slobodno da konzumiraju. Između ostalog i osobe koje vode računa o unosu kalorija, koriste ove napomenute zaslađivače kao zamenu za beli šećer.

Da li voćna mađarica može da bude posna?
-Idu dani posta, tako da se ovaj kolač može da se napravi i u posnoj varijanti. Priprema je ista, ali onda ne koristimo jaja i mleko, umesto mleka se koristi biljno mleko, a ostali sastojci su već sami po sebi već posni tako da se ukus nikako ne menja, veoma je ukusno i u posnoj verziji.

Kako ste tako precizno isekli kocke? Koji pribor ste koristili?
-Moram da priznam da nije teško ovako pedantno iseći kolač, ali potrebno je malo iskustva i veštine. Iskusne domaćice znaju sa lakoćom da iseku svaki kolač, a za to nam je neopodan tanak i oštar nož kao i lenjir koji nam pomaže da svako parče bude približno jednake veličine.

Kako biste rečima opisali ukus ovog kolača svima koji ga do sada nisu probali?
-Svakome bih od srca preporučila da proba ovaj kolač. Ne samo što lepo izgleda, već i zbog predivnog i prefinjenog ukusa. Spoj vanil krema i voćnog fila od malina je dobitna kombinacija koja pleni i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Osim toga ovo je nostalgičan kolač, svakog će vratiti u bezbrižno detinjstvo i podsetiti na mirise iz kuhunja naših baka.

Recept 
Bela voćna mađarica

Sastojci za testo:
600 g. mekog brašna
5 g. praška za pecivo
2 jaja
100 g. margarina
180 g. kisele pavlake
200 g. šećera
Beli fil:
500 ml. mleka
20 g. vanil šećera
100 g. šećera
70 g. gustina
200 g. margarina
Voćni fil:
500 g. zamrznutih malina
100 g. šećera
 100 ml. vode
DODATAK VOĆNOM FILU
- 80 g. pudinga od vanile
- 100 ml. vode 

Priprema
Zamesite testo od navedenih sastojaka i podelite na pet jednakih delova. Svaki deo rastanjite oklagijom na pek papiru do veličine 24 x 34 cm. Pecite korice na obrnutom plehu na 180 stepeni 8-9 minuta. Korice moraju ostati svetle boje.
Skuvajte beli fil kao puding i ostavite da se ohladi. Hladan fil sjedinite sa margarinom.
Za pripremu voćnog fila prvo kuvajte voće sa šećerom i vodom, dok ne omekša, pa dodajte tome smesu od pudinga sa vodom. Kuvajte fil dok se ne zgusne. Odmah vrućim voćnim filom namažite jednu koru. Preko nje stavite drugu koru, pa nju premažite belim filom. Preko nje stavite treću koru, nju premažite voćnim filom, pa sledeću belim filom i ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal. Preko poslednje kore ne ide fil. Preko pete kore stavite neko opterećenje, ostavite na sobnoj temperaturi dva sata, pa kolač stavite u frižider. Sutra dan kolač pospite šećerom u prahu i ostavite da odstoji pola sata pre sečenja.

Komentari (0)

Loading