ALEKSANDRINE SOČNE PUNJENE BALON LEPINJE Sa neodoljivim filom, prste da poližete

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Fil od kačkavalja i spanaća daje im neodoljivu sočnost, ukusne su i sutradan, a recept nam je dala Aleksandra Cvetanović iz Niša

punjene balon lepinje
privatna arhiva/Aleksandra Cvetanović
punjene balon lepinje privatna arhiva/Aleksandra Cvetanović
 

 

Mekane i sočne punjene balon-lepinje privlače pažnju kako izgledom, tako i ukusom. Recept smo dobili od Aleksandre Cvetanović iz Niša. Autorka Instagram stranice i Tiktok profila Nespretna domaćica izuzetno je vešta kuvarica.

Kada ste prvi put čuli za ovaj recept?
- Prazne balon-lepinje pravim još od dana kada sam studirala i u to vreme počela da eksperimentišem sa pripremom hrane. Recept sam pronašla na Jutjubu i prilagodila ga svom ukusu. Punjene balon-lepinje su lično moj recept. Htela sam da probam da li je moguće napuniti testo i dobiti balon i, eto, ispostavilo se da može. 
Na koji način punite lepinje sa filom od kačkavalja i spanaća? 
- Nema nekog posebnog načina. Ali evo, objasniću postupak za početnike. Potrebno je samo da razvučete testo oklagijom, stavite fil, uvaljate u lopticu, pa opet razvučete oklagijom.
Da li je moguće praviti ih od neke druge vrste brašna?
- Moguće je. Ja sam pravila sa integralnim pšeničnom i speltinim brašnom. Priprema se ne razlikuje, sve je isto kao i sa belim brašnom. Što se ukusa tiče, naravno da se razlikuje. 
Sa čime biste preporučili da se jedu ove lepinjice?
- Punjene balon-lepinje se odlično slažu sa različitim prilozima. Lepo idu sa mesom, povrćem. Moj predlog je ipak belo pileće meso i neka fina salata.
Da li bi punjene balon-lepinje mogle da se naprave u posnoj varijanti?
- Ja nisam pravila posnu varijantu, ali punjene lepinje mogu biti posne. Potrebno je da umesto pravog stavite biljni kačkavalj i posno mleko. Imate veliki izbor mleka, npr. kokosovo, bademovo, ovseno, pirinčano mleko. Ostali sastojci su sami po sebi posni.

Ako nemamo svež spanać, možemo li koristiti smrznute brikete? 
- Moguće da bi mogli da se koriste briketi. Ali ja to ne bih preporučila jer spanać u briketima ne koristim u kombinaciji sa testima.
Da li valjaju ako se jedu hladne?
- Najbolje kod punjenih balon lepinja je njihova dugotrajna svežina. Mogu da se jedu hladne. Budu mekane i podjednako ukusne i sutradan.

Sastojci:
Testo:
25 g svežeg kvasca ili ½ kesice suvog kvasca
300 ml toplog mleka
1 kašika šećera
2 kašike ulja
450-470 g brašna
1 kašičica soli
Punjenje:
150 g kačkavalja
malo svežeg spanaća
Premaz:
30 ml maslinovog ulja
3 čena belog luka
3 grančice peršuna

Priprema:
Mekano testo pravimo tako što sjedinimo kvasac, toplo mleko, šećer, ulje, brašno i so. Umešeno testo ostavite da naraste 40 minuta, kratko ga premesite i podelite na dva jednaka dela. Od svakog dela dobićete po šest lepinjica, koliko staje na veliki pleh. Svaki deo oblikujte u lopticu, a zatim ga razvucite oklagijom i punite kačkavaljem i spanaćem. Nakon što sve to upakujete u lopticu, razvucite opet oklagijom, ostavite lepinjice da odmore desetak minuta, a zatim ih pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni 5-7 minuta. Za kraj, gotove balone premažite maslinovim uljem kome ste dodali sitno seckani beli luk i peršun.

 

Komentari (0)

Loading