LJILJANINA BRZA GIBANICA IZ TIGANJA BOLJA OD ONE KLASIČNE Bićete oduševljeni

Ivana Pavlović

15:00

U sosu sa 0

Napravite ovu sočnu pitu po receptu Ljiljane Šijaković iz Vršca

gibanica iz tiganja
privatna arhiva/ Ljiljana Šijaković
gibanica iz tiganja privatna arhiva/ Ljiljana Šijaković
 

 

Za gibanicu sa sirom postoje brojni recepti, i svako je pravi na neki svoj način. Ali da postoje i lakši načini pripreme, uverili smo se u razgovoru sa Ljlljanom Šijaković iz Vršca. Profesionalna kuvarica, danas penzionerka, supruga i majka, nije ni sanjala da će njen profil „Kuvarice, manje zbori” biti toliko popularan. Ideju da deli svoje vešte recepte s drugima dobila je na nagovor ćerke. Velika podrška u celom procesu joj je i suprug, obućar, kome sama Ljiljana često pomaže u poslu, čineći tako zabavnim i svrsishodnim svoje penzionerske dane. Talentovana Vrščanka rado je podelila s nama svoj recept za gibanicu iz tiganja, i detaljno objasnila zašto je ova opcija brža od one klasične.


Kada ste prvi put čuli za ovaj recept?
- Prvi put sam ovaj recept isprobala u svojoj kuhinji. Mi smo inače ljubitelji svih vrsta pita, gibanica, krompiruše, pa sam jednog dana rešila malo da eksperimentišem i vidim na koji način bih mogla da spremim gibanicu malo brže. 

Kako ste dobili ideju za tiganj
- Volim da gledam kako druge nacije spremaju svoje recepte, i tako sam gledala kako se sprema indijski hleb. Oni ga peku na ploči, pa je meni sinula ideja da spremim gibanicu iz tiganja. Ovo jeste brza varijanta, ali ako želite da vam što bolje uspe, morate da stavite manje sira, bez puno preliva, da se ne bi zalepila. Meni se više lično sviđa ova varijanta, jer sam ja neko ko ne voli previše fila, međutim moja porodica više voli pravu gibanicu iz pleha, tako da smo podeljeni. Ipak pojedemo sve, kako god da je spremim. Samo jedna mala napomena, pecite na tihoj vatri s poklopcem, i pazite da vam ne zagori kora jer dešava se. Svakako je i tada ukusna.

Da li bi bila podjednako dobra i s heljdinom korama?
Heljdine kore su takođe dobar izbor, mogu slobodno da kažem odličan. Gibanica spremljena sa bilo kojim korama ne gubi na ukusu, samo može da se poboljša. Ipak, moram da napomenem da najbolje ispadne s domaćim korama koje se razvlače.

Koji sir koristite? Sremski ili stariji i jači?
Uglavnom stavljam sitan sir, urdu, jer se lako namaže na kore i bolje se zalepi. Ponekad iznenadim muža i stavim njegov omiljeni tvrdi stariji, slani sir, koji se malo teže nalazi danas. 

Kako bi izgledala posna verzija gibanice iz tiganja?
Može da se napravi posna varijanta. Jaja se izbace iz recepta, dakle idu samo kore, ulje, posni sir, a umesto sira može i bareni krompir, tako da se dobija krompiruša iz tiganja. Kombinacije su razne, može čak da se napravi i s rendanim jabukama, višnjama...

Da li bi mogla da se napravi gibanica u slatkoj verziji?
Do sada nam je omiljena slatko-slana kombinacija sir i med. Ponekad ubacim unutra i višnje, nekada orahe… Sve zavisi od ukusa i ko šta voli. Kada se ispeče slatko-slana kombinacija, možete da je prelijete medom i to je onda prava rapsodija ukusa.

Kada bi trebalo da opišete rečima gibanicu iz tiganja nekome ko je nije probao, kako biste je opisali?
Opisala bih je kao ljubav na prvi zalogaj. Hrskave, tople korice, s istopljenim vrućim sirom koji se razliva između kora. 

Recept
Gibanica iz tiganja
Sastojci
500 g kora za gibanicu
800 g sira
2 kašičice soli
4 jaja
malo ulja, malo margarina
Priprema:
Umutite sir i 3 žumanca, so. Svaku koru filujete i umotajte u frulicu i slažite ukrug u tiganju koji ste prethodno premazali margarinom. Tako ih slažete dok ne popunite tiganj. Belanca i jedno jaje malo umutite, zatim dodate ostatak sira, time prelijete pitu. Poklopite tiganj i stavite na ringlu umerene temperature. Potrebno je 10-15 min da se ispeče jedna strana. Probajte da je okrenete uz pomoć tanjira ili poklopca. Kada ste je ispekli, izvadite je na tanjir i poslužite. Prijatno.

 

Komentari (0)

Loading