NI NALIK KUPOVNOM Domaći KEFIR uvek možete sami da napravite
Odmah ćete primetiti razliku.
Domaći kefir
Potrebno je:
500 ml mleka
1 kašika aktivnih zrna kefira
1 staklena tegla
1 plastična cediljka
Priprema:
Sjedinite pola litra mleka i kašiku zrnaca. Mleko može biti bilo koje (kravlje, kozje, nekuvano, kuvano), jedino je bitno da ne bude toplo. Bolje je da koristite mleko sa većim procentom masti jer će kefir tako biti gušći. Dobijena smesa treba da odstoji 24 sata u staklenoj ili plastičnoj posudi (tegli), na sobnoj temperaturi. Posuda ne sme da bude metalna. Znak da je vrenje završeno je pojava surutke u tegli. Kefir zatim procedite kroz plastičnu cediljku. Dobijeni kefi r treba da odstoji još oko 48 sati na sobnoj temperaturi. Na taj način se postiže sekundarna fermentacija (nastaju vitamini, naročito iz grupe B, kao i folna kiselina, koja je dobra za metabolizam gvožđa). Kefir se može piti i nakon prvih 24 sata, ali će biti nešto manje nutritivno vredan. Zrnca
se nakon ceđenja isperu hladnom vodom, lagano, pod blagim mlazom, i ponovo naliju sa pola litra mleka. Proces se ponavlja. Umnožena zrnca se koriste za dobijanje veće količine kefi ra. U tom slučaju dodaje se više mleka. Ono što je veoma bitno jeste da kefir ne sme doći u dodir sa metalom, pa je važno da koristite i plastičnu kašičicu.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
ZAMIRISAĆE KUĆA DOK GA BUDETE PEKLI Pravi domaći ražani hleb idealan za puter i džem
Doručak kakav samo možete poželeti.
FRANCUSKA PITICA SA ŠUNKOM Preukusan kiš idealan za doručak ili večeru
Lak je i za pravljenje.
POJEŠĆETE CEO PLEH Slasni burek sa spanaćem je em zdrav em ukusan
Pravićete ga stalno.
JAJA NA MALO DRUGAČIJI NAČIN Ovaj metod pripreme najukusnijeg doručka će vas oduševiti!
Prosto je i jednostavno.
POSNE LEPINJICE IZ TIGANJA Gotove za par minuta, a smažu se još brže, cela porodica će uživati
Neće vam trebati mnogo truda i, što je najvažnije, kuhinja neće biti zaprljana...
PILAV SA PEČURKAMA Savršen za one koji poste, ovom kremastom jelu nema mane
Po želji pospite listićima badema...
POTAŽ OD BUNDEVE ZA POST NA VODI Gotov za 25 minuta, a ukusan kao da ste ga kuvali nekoliko sati
Ukusan, jednostavan, bez merenja u gram
MIRIŠU NA DETINJSTVO Ovo su najbolje posne prženice, jedan sastojak im daje neodoljiv ukus
Poslužite tople uz ajvar, domaću posnu paštetu od kikirikija ili...
Komentari (0)