NI NALIK KUPOVNOM Domaći KEFIR uvek možete sami da napravite
Odmah ćete primetiti razliku.
Domaći kefir
Potrebno je:
500 ml mleka
1 kašika aktivnih zrna kefira
1 staklena tegla
1 plastična cediljka
Priprema:
Sjedinite pola litra mleka i kašiku zrnaca. Mleko može biti bilo koje (kravlje, kozje, nekuvano, kuvano), jedino je bitno da ne bude toplo. Bolje je da koristite mleko sa većim procentom masti jer će kefir tako biti gušći. Dobijena smesa treba da odstoji 24 sata u staklenoj ili plastičnoj posudi (tegli), na sobnoj temperaturi. Posuda ne sme da bude metalna. Znak da je vrenje završeno je pojava surutke u tegli. Kefir zatim procedite kroz plastičnu cediljku. Dobijeni kefi r treba da odstoji još oko 48 sati na sobnoj temperaturi. Na taj način se postiže sekundarna fermentacija (nastaju vitamini, naročito iz grupe B, kao i folna kiselina, koja je dobra za metabolizam gvožđa). Kefir se može piti i nakon prvih 24 sata, ali će biti nešto manje nutritivno vredan. Zrnca
se nakon ceđenja isperu hladnom vodom, lagano, pod blagim mlazom, i ponovo naliju sa pola litra mleka. Proces se ponavlja. Umnožena zrnca se koriste za dobijanje veće količine kefi ra. U tom slučaju dodaje se više mleka. Ono što je veoma bitno jeste da kefir ne sme doći u dodir sa metalom, pa je važno da koristite i plastičnu kašičicu.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
ZAMIRISAĆE KUĆA DOK GA BUDETE PEKLI Pravi domaći ražani hleb idealan za puter i džem
Doručak kakav samo možete poželeti.
FRANCUSKA PITICA SA ŠUNKOM Preukusan kiš idealan za doručak ili večeru
Lak je i za pravljenje.
POJEŠĆETE CEO PLEH Slasni burek sa spanaćem je em zdrav em ukusan
Pravićete ga stalno.
JAJA NA MALO DRUGAČIJI NAČIN Ovaj metod pripreme najukusnijeg doručka će vas oduševiti!
Prosto je i jednostavno.
ZDRAVA I UKUSNA SALATA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Po receptu voditeljke Ane Radulović
Ana Radulović, voditeljka Elite na RTV Pinku, karijeru je započela kao model. Svojim atraktivnim izgledom privlači pažnju gde god da se pojavi. Supruga zvezde Granda, pevača Mirčeta Radulovića, i majka Konstantina vodi računa o svom izgledu i pazi šta jede. Primer je i ova ukusna salata koju redovno pravi.
RAŽANI HLEB Od 2 vrste brašna, ukus je čista fantazija
Služite ga vrućeg ili hladnog, samostalno ili uz prilog po želji.
HRONO HLEB OD 3 VRSTE BRAŠNA Zdrav i ukusan, zagrejaće vam dušu i telo, a savršen je i hladan
Pravi se bez belog brašna i kvasca i biće svež danima, a zdrav je i ukusan.
SMUTI OD BANANE Brz i lagan doručak za dane kada ste u žurbi, potrebno je samo 3 sastojka
Zdrav doručak sa ovsenim pahuljicama razbudiće vas očas posla, a preukusan je i nemorate da brojite kalorije.
PEČENE JABUKE SA CIMETOM Zdravi slatkiš koji osvaja na prvi zalogaj, pravićete ga stalno
Ako želite da napravite nešto slatko, imamo predlog za vas. Napravite pečene jabuke, gotove su začas a nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)