STARINSKA SLADOLED TORTA Postoje dve ključne razlike u pripremi u odnosu na današnje domaćice, a evo koje su

Ivana Pavlović

10:00

Bakina vanglica 0

Bake nisu kuvale fil i tortu su na kraju premazivale filom od žumanaca, dok današnje domaćice ipak kuvaju fil i premazuju šlagom.

sladoled torta
Printscreen

Potrebno je:

Za kore:

Treba da ih bude 3

  • 15 belanaca
  • 15 kašika šećera
  • 12 kašika brašna
  • 3 kašičice praška za pecivo
  • 300 ml mleka

Za fil:

  • 15 žumanaca
  • 250 g šećera u prahu
  • 250 g maslaca
  • 100 g margarina
  • 3 kesice vanilin šećera

I još:

  • 100 g šlag krema od vanile
  • 200 ml mleka

Priprema:

Umutite 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrst sneg. Onda dodajte brašno i 1 prašak za pecivo. Varjačom lagano promešajte pa izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite koru oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prelijte pečenu koru sa 100 ml mleka. Ponovite postupak da dobijete još dve kore. Zasebno umutite žumanca sa šećerima pa zakuvajte oko 20 minuta, uz neprestano mešanje, da se zgusne. Zatim pustite da se fil dobro ohladi. Umutite margarin sa maslacem i prah šećerom pa pomešajte sa filom. Filujte tortu redosledom:kora-fi-kora-fil-kora-fil. Umutite šlag sa mlekom pa njime dekorišite tortu.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading