VIŠE NEĆETE SVRAĆATI U PEKARU Najbolji domaći burek, tradicionalno jelo, jednostavno, a ukusno

trpeza.rs

12:34

Bakina vanglica 0

Burek može biti različitih oblika ili veličina, filovan mesom, sirom, spanaćem ili krompirom. Domaći burek recept možete pripremiti i od kupovnih kora

VIŠE NEĆETE SVRAĆATI U PEKARU Najbolji domaći burek, tradicionalno jelo, jednostavno, a ukusno
Shutterstock/Burek

Domaći burek recept, sastojci:

  • sveže kore za pitu, 800 gr
  • mleko, 6 – 8 dl
  • jaja, 4 komada
  • margarin, ili buter, 125 gr
  • so, 1 kašičica
  • crni biber, ili beli biber, 1/2 kašičice
  • beli sir, feta – kravlji, ovčiji ili kozji sir, 550 gr
  • peršun, sitno iseckan, 4 kašičice

Domaći burek recept, priprema:

U posudi, na blagoj temperaturi, istopite margarin ili buter, i dodajte mleko, so i biber.
U posudi za mešenje, umutite jaja. Dodajte sir, tako što ćete ga izlomiti na sitne komade rukom. Dodajte sitno iseckani peršun. Dobro promešajte, da se masa izjednači.

Uzmite pleh ili tepsiju za pečenje. Na dno suda za pečenje pospite 2 do 3 velike kašike mase mleka i margarina, i time podmažite dno suda.

Uzmite prvu koru i stavite je na dno suda, tako što ćete je “zgužvati” i postaviti na dno. Nakon toga stavite nekoliko narednih kora, da pokrijete dno suda. Kašikom prelijte postavljene kore sa oko 1/6 količine margarina i mleka. Ostavite da kore ostanu i malo preko ivica suda za pečenje.
Smesu sira podelite na 5 delova. Pospite prvi sloj kora sa 1/5 mase sira.

Rasporedite sir ravnomerno.
Ponavljajte postavljanje kora, zalivanje i raspoređivanje mase sira, dok ne potrošite masu sira.

Burek završite jednom ili sa dve kore, kojima ćete potpuno pokriti i zatvoriti gornji deo. Krajeve kora ugurajte uz ivice suda da gornja kora bureka, bude potpuno zatvorena. Gornju koru pokvasite ostatkom mase mleka i margarina.

Pecite burek na 180 C, oko 45 minuta. Pecite sve dok burek ne dobije zlatno braon boju gornje kore.

Kada je burek gotov, pospite preko gornje kore 1 ili 2 kašike hladne vode. Izvadite ga iz suda za pečenje i umotajte u masni mesarski papir, ili u čist peškir. Burek neka odstoji 20 minuta, pre nego isečete trouglove ili kocke. Služite ga topao, uz jogurt, ili kiselo mleko.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading