VIŠE NEĆETE SVRAĆATI U PEKARU Najbolji domaći burek, tradicionalno jelo, jednostavno, a ukusno
Burek može biti različitih oblika ili veličina, filovan mesom, sirom, spanaćem ili krompirom. Domaći burek recept možete pripremiti i od kupovnih kora
![VIŠE NEĆETE SVRAĆATI U PEKARU Najbolji domaći burek, tradicionalno jelo, jednostavno, a ukusno](/data/images/2022-09-01/35740_shutterstock-1726721275_f.jpg?timestamp=1673910000)
Domaći burek recept, sastojci:
- sveže kore za pitu, 800 gr
- mleko, 6 – 8 dl
- jaja, 4 komada
- margarin, ili buter, 125 gr
- so, 1 kašičica
- crni biber, ili beli biber, 1/2 kašičice
- beli sir, feta – kravlji, ovčiji ili kozji sir, 550 gr
- peršun, sitno iseckan, 4 kašičice
Domaći burek recept, priprema:
U posudi, na blagoj temperaturi, istopite margarin ili buter, i dodajte mleko, so i biber.
U posudi za mešenje, umutite jaja. Dodajte sir, tako što ćete ga izlomiti na sitne komade rukom. Dodajte sitno iseckani peršun. Dobro promešajte, da se masa izjednači.
Uzmite pleh ili tepsiju za pečenje. Na dno suda za pečenje pospite 2 do 3 velike kašike mase mleka i margarina, i time podmažite dno suda.
Uzmite prvu koru i stavite je na dno suda, tako što ćete je “zgužvati” i postaviti na dno. Nakon toga stavite nekoliko narednih kora, da pokrijete dno suda. Kašikom prelijte postavljene kore sa oko 1/6 količine margarina i mleka. Ostavite da kore ostanu i malo preko ivica suda za pečenje.
Smesu sira podelite na 5 delova. Pospite prvi sloj kora sa 1/5 mase sira.
Rasporedite sir ravnomerno.
Ponavljajte postavljanje kora, zalivanje i raspoređivanje mase sira, dok ne potrošite masu sira.
Burek završite jednom ili sa dve kore, kojima ćete potpuno pokriti i zatvoriti gornji deo. Krajeve kora ugurajte uz ivice suda da gornja kora bureka, bude potpuno zatvorena. Gornju koru pokvasite ostatkom mase mleka i margarina.
Pecite burek na 180 C, oko 45 minuta. Pecite sve dok burek ne dobije zlatno braon boju gornje kore.
Kada je burek gotov, pospite preko gornje kore 1 ili 2 kašike hladne vode. Izvadite ga iz suda za pečenje i umotajte u masni mesarski papir, ili u čist peškir. Burek neka odstoji 20 minuta, pre nego isečete trouglove ili kocke. Služite ga topao, uz jogurt, ili kiselo mleko.
Možda vas zanima:
![burek](/data/images/2023-05-12/54431_turska-pita-shutterstock-566961583_f.jpg)
PRAZAN BUREK Hrskavih kora i fenomenalnog ukusa, za savršen doručak
Najbolje služite uz jogurt ili kiselo mleko.
![burek sa sirom](/data/images/2024-11-08/105692_shutterstock-2316250729-1_f.jpg)
BUREK SA SIROM Savršeno se slaže sa jogurtom ili kiselim mlekom, prste da poližete
Hrskavih kora i sočnog nadeva, pravićete stalno.
![burek sa mesom](/data/images/2024-07-09/93495_burek-sa-mesom-1_f.jpg)
BUREK SA MESOM Savršen za svako doba dana,a odlično ide uz jogurt
Hrskavih kora i sočnog nadeva, ni malo ne zaostaje za onim kupovnim.
![šareni burek](/data/images/2025-01-17/111445_sareni-burek-1_f.jpg)
ŠARENI BUREK Sočan i preukusan, ovakav do sada niste jeli
Ukusan i sočan, prste da poližete.
![sutlijaš](/data/images/2024-10-03/102138_sutlijas-shutterstock-62962489_f.jpg)
SUTLIJAŠ Fenomenalan domaći desert koji budi nostalgiju, a cimet mu daje poseban šmek
Neodoljivi desert oduševiće vas na prvi zalogaj.
![posni prebranac](/data/images/2024-09-27/101567_posni-prebranac_f.jpg)
PREBRANAC PO BAKA MIRINOM RECEPTU Držaće vas dugo sitim, a raj za nepca
Jelo koje krepi organizam u trenu, obožavaćete ga.
![knedle sa šljivama](/data/images/2024-08-23/98347_knedle-sa-sljivama_f.jpg)
KNEDLE SA ŠLJIVAMA Starinske i aromatične, a mekane kao duša
Starinski slatkiš kome nije moguće odoleti, za pravo uživanje.
TRADICIONALNA SRPSKA PITA Domaća sečenica, užitak koji garantuje pune baterije
Sečenica se može umesiti od običnog testa kao za hleb ili od testa koje ćete zamesiti s mlekom, kao za kiflice
![uštipci](/data/images/2025-01-08/110679_ustipci-6_f.jpg)
PO RECEPTU NAŠIH BAKA Domaći uštipci, pecivo za sva vremena
Mekani kao duša, slani ili slatki, vi birate
Komentari (0)