DOMAĆI AJVAR BOLJI OD KUPOVNOG Donosimo vam tradicionalan makedonski recept, za one koji vole ljuto
Ako volite ljuto i začinjeno, ovaj ajvar ćete da obožavate.
Potrebno je
- 10 kg crvenih paprika
- 2 kg patlidžana
- 4-5 ljutih papričica
- 1,5 l ulja (najbolje suncokretovo)
- 1 glavica belog luka (opciono)
- 200 ml sirćeta
- 100 g šećera
- 100 g soli
Priprema
Ispecite paprike u rerni, pa ih stavite u veliku posudu i pokrijte. Ohlađene paprike ogulite i očistite od semena. Isto uradite i sa patlidžanom. Sitno iseckajte ljute papričice. Prebacite sve u blender i izblendajte, ali ne najsitnije. Zagrejte ulje u velikom loncu. Ubacite mlevenu smesu i pržite, na srednje jakoj vatri, uz neprestano mešanje. Posolte i pobiberite, pa dodajte sirće. Pržite 2 do 3 sata, sve dok se smesa ne zgusne, a ulje ne počne da se odvaja od smese. Dodajte seckan beli luk pred kraj kuvanja, pa pržite još malo. U sterilizovane staklene tegle sipajte vruć ajvar, dobro zatvorite sterilisanim poklopcem i okrenite naopačke da se hermetički zatvore. Pustite da se tako ohlade. Bon appetit!
Možda vas zanima:
NEODOLJIVI MALIDŽANO Beli ajvar zaludeo domaćice širom Srbije, a evo i zašto
Bilo da mažete samostalno na hleb ili dodate kao prilog omiljenom jelu, nećete da pogrešite.
BELI AJVAR BOLJI OD KLASIČNOG Domaćice u Srbiji poludele za njim, a tajna je u ovom sastojku
Slasni namaz od paprike i patlidžana budi sva čula.
DOMAĆI PINĐUR Ukusan, a bez konzervansa, uživaćete u svakom zdravom zalogaju
Još bolji od onog kupovnog, pravićete stalno.
AJVAR BEZ KONZERVANSA Po starom bakinom receptu
Napravite ajvar od pečenih paprika, bez konzervansa. Odličnog je ukusa i sjajan izbor za predstojeće praznike.
MAKEDONSKI PINĐUR BOLJI OD KLASIČNOG Nema kome se neće dopasti, a tajna je u ovome
Sočan i ukusan, mažite ga na hleb ili dodajte kao prilog.
MEKANI KAO PENA Bakini preukusni kolači sa džemom i keksom, vraćaju toplinu porodičnog doma
Prava harmonija ukusa u ustima
PAMUK KIFLICE PO BAKINOM RECEPTU Spolja hrskave, unutra mekane kao duša
Odličan izbor za slane zalogaje na zabavama i rođendanima, pamuk kiflice uvek su dobra ideja za doručak, večeru, snek na poslu ili druženja s društvom.
DOMAĆI DŽEM OD BUNDEVE Savršeno se slaže sa palačinkama, a miriše na jesen
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate u omiljenu poslasticu, nećete da pogrešite.
AJVAR PROJICE Brzo se prave, a još su ukusnije ako odstoji jedan dan
Mnoge domaćice su već pripremile ajvar, a ovaj recept će vam pružiti mogućnost da omiljeni srpski namaz isprobate u drugačijem obliku
Komentari (0)