DOMAĆI AJVAR BOLJI OD KUPOVNOG Donosimo vam tradicionalan makedonski recept, za one koji vole ljuto
Ako volite ljuto i začinjeno, ovaj ajvar ćete da obožavate.

Potrebno je
Možda vas zanima:

AJVAR OD BUNDEVE Prilog koji se ne odbija, ukusa koji govori 1000 jezika
Drugačiji i pikantan, prste da poližete.

NEODOLJIVI MALIDŽANO Beli ajvar zaludeo domaćice širom Srbije, a evo i zašto
Bilo da mažete samostalno na hleb ili dodate kao prilog omiljenom jelu, nećete da pogrešite.

BELI AJVAR BOLJI OD KLASIČNOG Domaćice u Srbiji poludele za njim, a tajna je u ovom sastojku
Slasni namaz od paprike i patlidžana budi sva čula.

DOMAĆI PINĐUR Ukusan, a bez konzervansa, uživaćete u svakom zdravom zalogaju
Još bolji od onog kupovnog, pravićete stalno.
- 10 kg crvenih paprika
- 2 kg patlidžana
- 4-5 ljutih papričica
- 1,5 l ulja (najbolje suncokretovo)
- 1 glavica belog luka (opciono)
- 200 ml sirćeta
- 100 g šećera
- 100 g soli
Priprema
Ispecite paprike u rerni, pa ih stavite u veliku posudu i pokrijte. Ohlađene paprike ogulite i očistite od semena. Isto uradite i sa patlidžanom. Sitno iseckajte ljute papričice. Prebacite sve u blender i izblendajte, ali ne najsitnije. Zagrejte ulje u velikom loncu. Ubacite mlevenu smesu i pržite, na srednje jakoj vatri, uz neprestano mešanje. Posolte i pobiberite, pa dodajte sirće. Pržite 2 do 3 sata, sve dok se smesa ne zgusne, a ulje ne počne da se odvaja od smese. Dodajte seckan beli luk pred kraj kuvanja, pa pržite još malo. U sterilizovane staklene tegle sipajte vruć ajvar, dobro zatvorite sterilisanim poklopcem i okrenite naopačke da se hermetički zatvore. Pustite da se tako ohlade. Bon appetit!

MAKOVNJAČA SA MEDOM Mirisna poslastica još slađeg ukusa od koje će vam poći voda na usta
Služite uz čaj ili kafu.

LENJA PITA SA ŠLJIVAMA Još sočnija i slađa, nestaće sa stola čim se postavi
Klasik na drugačiji način.

STARINSKA CICVARA Jelo puno sira i kajmaka, super za doručak ili večeru
Držaće vas dugo sitim.

BAKIN KOLAČ SA CIMETOM Mirisni slatkiš koji budi nostalgiju na dane detinjstva
Pravi se lako, a nema ko ga ne voli.

SUTLIJAŠ Jednostavan slatkiš na kome su odrasle generacije, savršen za početnike u kuhinji
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)