BABKA Poljski čokoladni hleb mekan kao duša, a poćiće vam voda na usta
Svečani slatki hleb poreklom iz Poljske i Ukrajine s vremenom samo dobija na popularnosti. Jedan od omiljenih zimskih deserata, kolač od dizanog testa, najčešće se pravi sa čokoladom, ali možete da dodate i mak, orahe i suvo grožđe. Kada jednom naučite tehniku pravljenja, posle ide lako. Pogodan za svaku svečanost, ali i obične dane kada bi da se zasladite.
Potrebno je
Za testo:
- 500 g brašna
- 1 suvi kvasac
- 80 g šećera
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 100 g otopljenog maslaca
- 150 ml mleka
- 100 ml vode
- 2 kašičice kisele pavlake
- korica limuna
Za nadev:
- čokoladni ili lešnik krem
- mleveni lešnici
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi sjedinite suve sastojke pa dodajte mokre. Na tihoj vatri otopite puter pa sklonite sa ringle. Sipajte u njega mleko i vodu pa dodajte u sastojke. Zamesite glatko testo pa pokrijte i ostavite na toplom da nadođe. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte testo u oblik pravougaonika, pa ga premažite čokoladnim kremom i pospite mlevenim lešnicima. Urolajte pa isecite na pola. Dobijene delove isprepletite pa poređajte na pleh obložen pek-papirom. Kolač pokrijte krpom i ostavite tako još nekih 20 minuta na toplom. Otopljenim puterom premažite babku. Pecite oko 25 do 30 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Možda vas zanima:
BABKA SA MAKOM Poljski desert koji prija oku, a pravi je raj za nepca
Poljski slatki hleb raspametiće i one izbirljive, a mak mu daje posebnu draž.
HLEB SA SUVIM GROŽĐEM I CIMETOM Slatko zadovoljstvo probudiće sva čula, a uspeva svima
Možete da ga jedete za užinu ili desert, ili da ga dodate uz omiljeni namaz.
NEODOLJIVI HLEB PUNJEN ČOKOLADOM Slatki specijalitet ukusa koji se pamti, a uspeva svima
Možete da ga služite za doručak ili desert, nećete da pogrešite.
PRELIVENI SLATKI HLEB Preukusan je, ovakav još niste probali
Napravite hleb na drugačiji način. Jedite ga kao hleb, užinu ili umesto kolača, svakako je neodoljiv. Mak mu daje posebnu draž.
GALATOPITA Jeftina, a izdašna grčka poslastica od mleka koja osvaja od prvog zalogaja
Kremasti kolač za sva vremena i prilike.
ĆUROSI Jednostavna mirisna poslastica koja donosi duh Španije, spolja hrskava, a iznutra sočna
Trebaju vam sastojci koje već imate u kuhinji, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
HALONGROTOR Očaravajući švedski kolačići sa džemom, u pravoj eksploziji ukusa
Idealni za slavsku trpezu, ali i lepo druženje sa prijateljima.
TEKSAŠKI KOLAČ Jednostavni američki kolač skupog ukusa, u neodoljivom spoju sa orasima
Neodoljivi spoj biskvita i pekan oraha u originalnoj verziji, za one izbirljive.
KARTOŠKA Kremasti slatkiš iz bivšeg SSSR-a kome ovo piće daje posebnu čar
Naziv je dobio po krompiru, jer oblikom podseća na njega.
Komentari (0)