BABKA Poljski čokoladni hleb mekan kao duša, a poćiće vam voda na usta

Ivana Pavlović

19:00

Kulinarski globus 0

Svečani slatki hleb poreklom iz Poljske i Ukrajine s vremenom samo dobija na popularnosti. Jedan od omiljenih zimskih deserata, kolač od dizanog testa, najčešće se pravi sa čokoladom, ali možete da dodate i mak, orahe i suvo grožđe. Kada jednom naučite tehniku pravljenja, posle ide lako. Pogodan za svaku svečanost, ali i obične dane kada bi da se zasladite.

čokoladna babka
Shutterstock

Potrebno je
Za testo:

  • 500 g brašna
  • 1 suvi kvasac
  • 80 g šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 150 ml mleka
  • 100 ml vode
  • 2 kašičice kisele pavlake
  • korica limuna

Za nadev:

  • čokoladni ili lešnik krem
  • mleveni lešnici

Priprema: 
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi sjedinite suve sastojke pa dodajte mokre. Na tihoj vatri otopite puter pa sklonite sa ringle. Sipajte u njega mleko i vodu pa dodajte u sastojke. Zamesite glatko testo pa pokrijte i ostavite na toplom da nadođe. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte testo u oblik pravougaonika, pa ga premažite čokoladnim kremom i pospite mlevenim lešnicima. Urolajte pa isecite na pola. Dobijene delove isprepletite pa poređajte na pleh obložen pek-papirom. Kolač pokrijte krpom i ostavite tako još nekih 20 minuta na toplom. Otopljenim puterom premažite babku. Pecite oko 25 do 30 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading