BABKA Poljski čokoladni hleb mekan kao duša, a poćiće vam voda na usta
Svečani slatki hleb poreklom iz Poljske i Ukrajine s vremenom samo dobija na popularnosti. Jedan od omiljenih zimskih deserata, kolač od dizanog testa, najčešće se pravi sa čokoladom, ali možete da dodate i mak, orahe i suvo grožđe. Kada jednom naučite tehniku pravljenja, posle ide lako. Pogodan za svaku svečanost, ali i obične dane kada bi da se zasladite.
Potrebno je
Za testo:
- 500 g brašna
- 1 suvi kvasac
- 80 g šećera
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 100 g otopljenog maslaca
- 150 ml mleka
- 100 ml vode
- 2 kašičice kisele pavlake
- korica limuna
Za nadev:
- čokoladni ili lešnik krem
- mleveni lešnici
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi sjedinite suve sastojke pa dodajte mokre. Na tihoj vatri otopite puter pa sklonite sa ringle. Sipajte u njega mleko i vodu pa dodajte u sastojke. Zamesite glatko testo pa pokrijte i ostavite na toplom da nadođe. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte testo u oblik pravougaonika, pa ga premažite čokoladnim kremom i pospite mlevenim lešnicima. Urolajte pa isecite na pola. Dobijene delove isprepletite pa poređajte na pleh obložen pek-papirom. Kolač pokrijte krpom i ostavite tako još nekih 20 minuta na toplom. Otopljenim puterom premažite babku. Pecite oko 25 do 30 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Možda vas zanima:
BABKA Poljski čokoladni hleb za prave sladokusce, sočan i mekan kao duša
Najčešće se pravi sa čokoladom, ali možete da dodate i mak, orahe i suvo grožđe. Kada jednom naučite tehniku pravljenja, posle ide lako. Pogodan za svaku svečanost, ali i obične dane kada bi da se zasladite.
BANANA HLEB BOLJI OD SVAKOG KOLAČA A uspeva i potpunim početnicima
Sočan i neodoljiv, bićete oduševljeni.
SLATKI HLEB SA BANANAMA I VIŠNJAMA Jednostavni desert koji pomera granice dobrog ukusa
Priprema je jednostavna, a ukus božanstven.
PRELIVENI SLATKI HLEB Sočan, sladak i mekan kao duša, za pravo uživanje
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)