BABKA SA MAKOM Poljski desert koji prija oku, a pravi je raj za nepca
Poljski slatki hleb raspametiće i one izbirljive, a mak mu daje posebnu draž.
Potrebno je
- 115 ml mlake vode
- 115 ml mlakog mleka
- 70 g šećera
- 1 kašika šećera
- 7 g suvog kvasca
- 630 g pšeničnog glatkog brašna
- 1 veći prstohvat soli
- 1 kašika ekstrakta vanille
- 170 g otopljenog maslaca
- 2 veća jaja
Za fil
- 400 g mlevenog maka
- 200 g šećer
- 200 g bele čokolade
- 100 ml vrućeg mleka
Za sirup
- 100 g šećera
- 100 g vode
Potrebno je
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi zagrejte vodu i mleko, pa dodajte kašičicu šećera i suvi kvasac. Zatim promešajte dobro i ostavite oko 5 minuta, da se aktivira. Zasebno, u veću posudu stavite brašno, šećer i prstohvat soli. Sve dobro promešajte, pa dodajte jaja, vanilin šećer, maslac i nadošli kvasac. Na pobrašnjenoj radnoj površini rukom zamesite mekano glatko testo, oko 5 minuta. Zatim vratite u posudu i ostavite sat do dva na toplom, da se diže, dok se ne udvostruči. U jednoj posudi pomešajte mak sa šećerom pa prelijte vrućim mlekom. Dobro promešajte pa ostavite da malo odstoji. Iseckajte belu čokoladu. Podelite testo na dva dela pa razvaljajte u što tanji pravougaonik. Premažite preko prve polovine testa, pa ostavite a ostatak ostavite za drugi deo. Urolajte u oblik rolata, pa prerežite na pola po dužini. Onda te dve polovine opet prerežite na pola. Napravite dva ++ pa motajte u pletenicu jednu pa drugu stranu. U kalup obožen papirom za pečenje stavite testo. Postupak ponovite sa drugom polovinom testa. Prekrijte ga krpom i ostavite na toplom 40 do 60 minuta. Pecite oko 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U šerpicu stavite šećer i vodu pa ostavite da proključa. Pečenu Babku izvadite pa premažite sirupom. Vratite u rernu na još 5 minuta. Izvadite i još jednom premažite.
.
SLANI ROLAT SA PEČURKAMA Slasno slavsko predjelo koje osvaja od prvog zalogaja, za prave gurmane
Polizaćete prste koliko je ukusno, a nema ko vam neće tražiti recept.
NAČINI DA SNIZITE HOLESTEROL Potpuno su prirodni, a ove namirnice mogu da pomognu
Namirnice u ishrani mogu da doprinesu smanjenju lošeg holesterola.
MILKA TORTA Savršen spoj bele i crne čokolade u ukusu koji se ne zaboravlja
Ako volite čokoladu, ovu poslasticu ćete obožavati.
TURSKI GULAŠ Očaravajući delikates kome jedan začin daje poseban šmek, biće vredan da se potrudite
Sočni gulaš sa patlidžanom i bešamelom oduševiće sve gurmane.
KOLAČ 12 KAŠIKA Jeftin desert sa kokosom koji uspeva svima, a bolji do sada niste jeli
Fenomenalni desert sa merama 12 kašike raspametiće sve koji ga budu probali, a pravi se nikad lakše.
Komentari (0)