TAKITOSI SA PILETINOM Meksički specijalitet koji popravlja dan u trenu, idelan za druženje sa prijateljima

Izvor: Ivana Pavlović

19:00

Kulinarski globus 0

Sočni i ukusni, svaki zalogaj je gurmanski raj.

takitosi sa piletinom
Shutterstock

Potrebno je
Za takitose:

  • 60 g kukuruznog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašičice soli
  • 100 g putera
  • 200 ml mlake vode

Za punjenje:

  • 400 g pilećih prsa

Za umak:

  • 1 čaša kisele pavlake
  • so
  • biber
  • čili u prahu
  • majonez
  • vlašac
  • slatka crvena paprika
  • so i biber

Priprema:
U jednu posudu stavite brašno, so i prašak za pecivo, pa dodajte maslac sobne temperature. Mesite uz dodavanje vode dok ne dobijete fino i glatko testo. Oklagijom razvucite tanko kao palačinke pa isecite trouglove. Pileće meso isecite na tračice. Posolite i pobiberite i začinite. U tiganju na malo ulja propržite meso, sve dok ne porumeni. Na jedan kraj trougla od testa stavite začinjeni štapić piletine, pa premažite sa malo kisele pavlake. Zatim urolajte kao palačinke pa urolajte kao palačinku. Čačkalicom probodite na tri mesta da se ne bi raspalo. Tako pržite sve dok dobro ne porumeni sa svih strana. Služite takitose uz umak od kisele pavlake.

 

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading