VARENIKI SA VIŠNJAMA Omiljeno ukrajinsko jelo u slatkom spoju, poći će vam voda na usta

Izvor: Ivana Pavlović

17:00

Kulinarski globus 0

Moguće je napraviti u slanoj ili slatkoj varijanti, sa različitim prilozima.

vareniki sa višnjama
Shutterstock

Potrebno je:

  • 1 čaša kefira
  • kašika šećera 
  • 1 jaje
  • pola kafene kašičice soli 
  • 3 čaše brašna 
  • kašičica sode bikarbone
  • 3 kašike ulja

Za fil:

  • 2 čaše višnji
  • 100 g šećera
  • 50 g maslaca

Priprema:

U posudi umutite kefir, ulje i šećer, pa dodajte jaje. Polako dodajte brašno, uz neprestano mešanje. Dodajte sodu bikarbonu pa nastavite da mešate, sve dok ne dobijete mekano testo koje se ne lepi za ruke. Pokrijte ga providnom folijom pa ga ostavite u frižideru pola sata. Izvadite sok iz očišćenih višanja pa dodajte šećer.  Zatim premesite testo pa opet razvucite, pa čašom vadite krugove. Fil nanesite unutar svakog kruga, pa sklopite na pola. Kuvajte vareniki na pari, pa na posudu sa ključalom vodom od gore stavite rešetku. Kuvaje 7 minuta, pa služite sa maslacem i slatkom pavlakom. Bon appetit!

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading