VARENIKI SA VIŠNJAMA Omiljeno ukrajinsko jelo u slatkom spoju, poći će vam voda na usta

Ivana Pavlović

17:00

Kulinarski globus 0

Moguće je napraviti u slanoj ili slatkoj varijanti, sa različitim prilozima.

vareniki sa višnjama
Shutterstock

Potrebno je:

  • 1 čaša kefira
  • kašika šećera 
  • 1 jaje
  • pola kafene kašičice soli 
  • 3 čaše brašna 
  • kašičica sode bikarbone
  • 3 kašike ulja

Za fil:

  • 2 čaše višnji
  • 100 g šećera
  • 50 g maslaca

Priprema:

U posudi umutite kefir, ulje i šećer, pa dodajte jaje. Polako dodajte brašno, uz neprestano mešanje. Dodajte sodu bikarbonu pa nastavite da mešate, sve dok ne dobijete mekano testo koje se ne lepi za ruke. Pokrijte ga providnom folijom pa ga ostavite u frižideru pola sata. Izvadite sok iz očišćenih višanja pa dodajte šećer.  Zatim premesite testo pa opet razvucite, pa čašom vadite krugove. Fil nanesite unutar svakog kruga, pa sklopite na pola. Kuvajte vareniki na pari, pa na posudu sa ključalom vodom od gore stavite rešetku. Kuvaje 7 minuta, pa služite sa maslacem i slatkom pavlakom. Bon appetit!

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading