FALAFEL Hrskavi zalogajčići sa Bliskog istoka, savršen prilog za najbolji ručak

Izvor: Ivana Pavlović

15:00

Kulinarski globus 0

Neodoljive loptice prave se brzo i lako, a osvojiće i one izbirljive.

falafel
Shutterstock

Potrebno je

  • 450 g leblebija
  • 3 veze peršuna
  • 1 veza mirođije
  • 1 crni luk
  • 5 čenova belog luka
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 2 kašičice mlevenog kima
  • pola kašičice korijandera
  • 1/3 kašičice ljute crvene paprike
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • pola kašičice sode bikarbone 

Priprema:
Leblebije sipajte u posudu pa ih prelijte vodom. Dodajte sodu bikarbonu i ostavite da stoje tako 16 sati. Onda procedite i osušite leblebije, pa ih stavite u blender. Dodajte i seckani peršun, mirođiju, crni i beli luk. Dobro izblendajte sve sastojke. Zatim dodajte so, biber, kim, korijander, ljutu crvenu mlevenu papriku i ponovo izblendajte. Preručite smesu u činiju i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite u frižideru najmanje 2 sata ili preko noći. U smesu dodajte prašak za pecivo i sjedinite. Mokrim rukama oblikujte loptice. Pržite falafele u vrelom ulju oko 3-5 minuta. Stavite na ubrus da se ocede od viška ulja.

 

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading