ORIJENTALNE ĆUFTE BEZ MESA Falafel sa sosom od belog luka osvojiće vas na prvi zalogaj!
Falafel je odlična zamena za meso zbog obilja hranljivih sastojaka.
Sastojci:
250 g leblebija
4 čena belog luka
1 glavica crvenog luka
1/2 vezice peršuna
1/2 vezice korijandera
1/2 zelenog dela praziluka
1 zelena paprika
1 kašika brašna od leblebije
4 g sode bikarbone
libanski začin (mešavina 7 vrsta začina)
300 ml maslinovog ulja
So, biber
Sos od belog luka:
5 belih krompira
6 čena belog luka
120 ml maslinovog ulja
1 kašičica soli
1/4 kašičice mlevenog bibera
1 limun (sok)
Priprema:
Leblebije potopiti u hladnu vodu i ostaviti preko noći. Sutradan ih isprati nekoliko puta i procediti. Usitniti u blenderu tako da smesa bude blago zrnasta. U blender staviti naseckan peršun i korijander, beli i crveni luk, papriku, praziluk i dve kašike paste od leblebija. Izmiksati da se dobije pasta. Zelenu pastu pomešati sa pastom od leblebija i dobro izmešati. Posebno pomešati brašno, sodu bikarbonu, so i biber pa dodati pastu od leblebija i sjediniti. Vlažnim rukama oblikovati loptice. Ređati ih na poslužavnik i i staviti u frižider 20 minuta. Pržiti ih oko 3 minuta na vrelom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.
Sos: Krompir skuvati, ocediti i izblendirati. Štapnim mikserom izmiksati beli luk sa maslinovim uljem pa dodati u pire. Dodati i sok od limuna, so i biber. Miksati 2-3 minuta da se dobije ujednačena smesa. Za ređi sos dodati malo vode u kojoj se kuvao krompir. Falafel poslužiti preliven sosom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
POSNI RUČAK Hrskavi oslić u pohu od piva, ovako ukusnu ribu sigurno niste jeli!
Posni ručak ne može da se zamisli bez ribe. Na ovaj način ćete je brzo pripremiti, a biće veoma ukusna.
POSNI KOLAČI Slatke kiflice sa džemom po bakinom receptu, gotove su za 30 minuta!
Prhke slatke kiflice koje se prosto tope u ustima.
POSNA SARMA SA PRAZILUKOM I PIRINČEM Jelo za koje se porodični recept prenosi s kolena na koleno
Posna sarma je obavezna na stolu u dane posta.
RECEPT ZA KLOT PASULJ Nema mesa, ali će vas ukus raspametiti, a tajnu krije zaprška!
Ukusan čorbasti pasulj koji će vas odlično zasititi.
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)