ORIJENTALNE ĆUFTE BEZ MESA Falafel sa sosom od belog luka osvojiće vas na prvi zalogaj!

Vesna Vukadinović

20:00

Kulinarski globus 0

Falafel je odlična zamena za meso zbog obilja hranljivih sastojaka.

ORIJENTALNE ĆUFTE BEZ MESA Falafel sa sosom od belog luka osvojiće vas na prvi zalogaj!
Shutterstock

Sastojci:

250 g leblebija

4 čena belog luka

1 glavica crvenog luka

1/2 vezice peršuna

1/2 vezice korijandera

1/2 zelenog dela praziluka

1 zelena paprika

1 kašika brašna od leblebije

4 g sode bikarbone

libanski začin (mešavina 7 vrsta začina)

300 ml maslinovog ulja

So, biber

Sos od belog luka:

5 belih krompira

6 čena belog luka

120 ml maslinovog ulja

1 kašičica soli

1/4 kašičice mlevenog bibera

1 limun (sok)

Priprema:

Leblebije potopiti u hladnu vodu i ostaviti preko noći. Sutradan ih isprati nekoliko puta i procediti. Usitniti u blenderu tako da smesa bude blago zrnasta. U blender staviti naseckan peršun i korijander, beli i crveni luk, papriku, praziluk i dve kašike paste od leblebija. Izmiksati da se dobije pasta. Zelenu pastu pomešati sa pastom od leblebija i dobro izmešati. Posebno pomešati brašno, sodu bikarbonu, so i biber pa dodati pastu od leblebija i sjediniti. Vlažnim rukama  oblikovati loptice. Ređati ih na poslužavnik i i staviti u frižider 20 minuta. Pržiti ih oko 3 minuta na vrelom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.

Sos: Krompir skuvati, ocediti i izblendirati. Štapnim mikserom izmiksati beli luk sa maslinovim uljem pa dodati u pire. Dodati i sok od limuna, so i biber. Miksati 2-3 minuta da se dobije ujednačena smesa. Za ređi sos dodati malo vode u kojoj se kuvao krompir. Falafel poslužiti preliven sosom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading