ORIJENTALNE ĆUFTE BEZ MESA Falafel sa sosom od belog luka osvojiće vas na prvi zalogaj!
Falafel je odlična zamena za meso zbog obilja hranljivih sastojaka.
Sastojci:
250 g leblebija
4 čena belog luka
1 glavica crvenog luka
1/2 vezice peršuna
1/2 vezice korijandera
1/2 zelenog dela praziluka
1 zelena paprika
1 kašika brašna od leblebije
4 g sode bikarbone
libanski začin (mešavina 7 vrsta začina)
300 ml maslinovog ulja
So, biber
Sos od belog luka:
5 belih krompira
6 čena belog luka
120 ml maslinovog ulja
1 kašičica soli
1/4 kašičice mlevenog bibera
1 limun (sok)
Priprema:
Leblebije potopiti u hladnu vodu i ostaviti preko noći. Sutradan ih isprati nekoliko puta i procediti. Usitniti u blenderu tako da smesa bude blago zrnasta. U blender staviti naseckan peršun i korijander, beli i crveni luk, papriku, praziluk i dve kašike paste od leblebija. Izmiksati da se dobije pasta. Zelenu pastu pomešati sa pastom od leblebija i dobro izmešati. Posebno pomešati brašno, sodu bikarbonu, so i biber pa dodati pastu od leblebija i sjediniti. Vlažnim rukama oblikovati loptice. Ređati ih na poslužavnik i i staviti u frižider 20 minuta. Pržiti ih oko 3 minuta na vrelom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.
Sos: Krompir skuvati, ocediti i izblendirati. Štapnim mikserom izmiksati beli luk sa maslinovim uljem pa dodati u pire. Dodati i sok od limuna, so i biber. Miksati 2-3 minuta da se dobije ujednačena smesa. Za ređi sos dodati malo vode u kojoj se kuvao krompir. Falafel poslužiti preliven sosom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
POSNI RUČAK Hrskavi oslić u pohu od piva, ovako ukusnu ribu sigurno niste jeli!
Posni ručak ne može da se zamisli bez ribe. Na ovaj način ćete je brzo pripremiti, a biće veoma ukusna.
POSNI KOLAČI Slatke kiflice sa džemom po bakinom receptu, gotove su za 30 minuta!
Prhke slatke kiflice koje se prosto tope u ustima.
POSNA SARMA SA PRAZILUKOM I PIRINČEM Jelo za koje se porodični recept prenosi s kolena na koleno
Posna sarma je obavezna na stolu u dane posta.
RECEPT ZA KLOT PASULJ Nema mesa, ali će vas ukus raspametiti, a tajnu krije zaprška!
Ukusan čorbasti pasulj koji će vas odlično zasititi.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)