GRČKA BUGACA Mirisna pita sa grizom koja će vas zasladiti u trenu, po originalnom receptu

Ivana Pavlović

14:30

Kulinarski globus 0

Sa hrskavim korama i kremastim filom, za pravo uživanje.

bugaca
Shutterstock

Potrebno je:

  • 8 listova tankih kora
  • 100 g putera
  • 750 ml mleka
  • 200 g šećera
  • 150 g griza
  • 2 jaja + jedno žumance
  • 2 kašike kukurznog skroba
  • narendana korica lumuna
  • kašičica vanila ekstrakta
  • šećer u prahu, cimet

Priprema:

Rernu zagrejte na 170 stepeni. Umutite jaja sa šećerom pa dodajte griz pomešan sa skrobom. Smesu polako spuštajte u vrelo mleko, pa mešajte par minuta, dok se ne zgusne. Onda umešajte vanilu, koru limuna i pola putera.  4 kore poređajte premažite puterom pa ih poređajte na pleh obložen pek papirom. Pecite pitu 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Na kraju je isecite na komade i pospite šećerom u prahu i cimetom. 

@moja.trpeza VATRENA FUZIJA UKUSA - POSNO Sastojci: 1 tikvica 1 tortilja 100 g crvenog pasulja Namaz od leblebija (humus) 100 g čeri paradajza So Maslinovo ulje Priprema: 1. Tikvicu iseckajte na tanke kolutove ili trakice i izgrilujte na tiganju ili roštilju dok ne omekša i dobije zlatnu boju. 2. Tortilju isecite na trakice, zatim ih propržite u tiganju dok ne postanu hrskave. 3. Pržene tortilja trakice i tikvice sipajte na tanjir. 4. Dodajte crveni pasulj i prepolovljene čeri paradajze. 5. Sve prelijte maslinovim uljem i posolite po ukusu. 6. Na kraju dodajte namaz od leblebija, lagano promešajte i uživajte! Savršen spoj hrskavog, kremastog i osvežavajućeg ukusa! #trpeza #mojatrpeza #fy #fyp #viral #viralvideo #fyf #kitchen ♬ Abracadabra (Instrumental) - Cici Beats

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading