GRČKA BUGACA Mirisna pita sa grizom koja će vas zasladiti u trenu, po originalnom receptu
Sa hrskavim korama i kremastim filom, za pravo uživanje.
Potrebno je:
- 8 listova tankih kora
- 100 g putera
- 750 ml mleka
- 200 g šećera
- 150 g griza
- 2 jaja + jedno žumance
- 2 kašike kukurznog skroba
- narendana korica lumuna
- kašičica vanila ekstrakta
- šećer u prahu, cimet
Priprema:
Rernu zagrejte na 170 stepeni. Umutite jaja sa šećerom pa dodajte griz pomešan sa skrobom. Smesu polako spuštajte u vrelo mleko, pa mešajte par minuta, dok se ne zgusne. Onda umešajte vanilu, koru limuna i pola putera. 4 kore poređajte premažite puterom pa ih poređajte na pleh obložen pek papirom. Pecite pitu 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Na kraju je isecite na komade i pospite šećerom u prahu i cimetom.
Možda vas zanima:
GRČKA BUGACA Udobnost, nostalgija i istorija u jednom zalogaju
Neodoljiva slatka pita raspametiće i one koji ne vole slatko.
REGENTOVA TORTA SA 7 KORA PONOS NEMAČKE Svakim zalogajem mami na parče više
Puno ime ove torte je U čast Njegovog kraljevskog visočanstva princa regenta Leopolda Karla Jozefa Vilhelma Ludviga Vitelsbaha fon Bajerna. Ima sedam korica koje simbolizuju sedam bavarskih oblasti. Raskošna i prepuna čokolade, ukrasiće i najsvečaniju trpezu.
ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Prepuna fila i kremasta, polizaćete i tanjir
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
KARAMEL TORTA ZA PRAVE SLADOKUSCE Svakim zalogajem mami na parče više
Kremasta i savršena, uzećete parče više.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)