TIRAMISU Donosimo vam originalni recept za neodoljivu italijansku poslasticu

Ivana Pavlović

18:00

Kulinarski globus 0

U prevodu „tiramisu“ znači „oraspoloži me“, a naziv je dobio zbog kafe i kakaoa koji sadrže kofein. Originalan kolač je okruglog oblika, ali se odomaćio i četvrtasti.

tiramisu
Shutterstock

Potrebno je:

  • 300 g piškota
  • 500 g maskarpone sira
  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 300 ml nes kafe
  • 2 kašike ruma
  • kakao za posipanje

Priprema:

Napravite nes kafu i dodajte rum. Umutite belanca u čvrst sneg. U drugoj posudi umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte maskarpone sir. Mutite da se dobije ujednačena smesa, pa dodajte belanca. Izmešajte varjačom da smesa bude kremasta. Umačite piškote u kafu, poređajte na dno posude i premažite polovinom fila. Preko stavite opet piškote umočene u kafu i premažite ostatkom fila. Pospite kakaoom tako da se ne vidi beli fil i ostavite da stoji tri sata u frižideru.

Savet

Italijanski kuvari savetuju da tiramisu stoji celu noć pre služenja da bi se dobro stegao.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading