NEODOLJIVI TIRAMISU SA PISTAĆIMA Italijanski klasik na moderan način, nema ko će ostati na samo jednom parčetu

Ivana Pavlović

12:00

Slatki kutak 0

Mirisni kolač raspametiće i one izbirljive.

tiramisu sa pistaćima
Shutterstock

Potrebno je:

  • 240 ml toplog mleka
  • 2 kašičice instant kafe
  • 30-40 piškota

Za fil:

  • 400 g maskarponea
  • 120 g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta od vanile
  • 100 g krema od pistaća
  • 360 ml slatke pavlake

Za dekoraciju:

  • mrvljeni pistaći

Priprema:

U malu šerpicu sipajte mleko i pustite da provri. Dodajte instant kafu u mleko, pa pustite da se prohladi.  U jednoj posudi umutite maskarpone sir, pa dodajte šećer i mešajte dok smesa ne postane glatka. Umešajte vanilin ekstrakt i krem od pistaća, pa mešajte  dok se ne sjedini. Zatim, dodajte slatku pavlaku i mutite. Svaku piškotu umačite u mleko, pa ređajte na dno pleha. Premažite piškote polovinom fila, pa rasporedite još jedan sloj piškota. Premažite ostatkom fila. Ostavite tiramisu  bar 4 sata ili preko noći u frižideru.

 

Možda vas zanima:

tiramisu

TIRAMISU Italijanski klasik sa kafom za prave ljubitelje slatkiša i omiljenog napitka

11:00

17 februar, 2025

Kulinarski globus

Sočan, aromatičan, lako se pravi… Zato je jedan od najomiljenijih italijanskih deserata u svetu. U prevodu „tiramisu“ znači „oraspoloži me“, a naziv je dobio zbog kafe i kakaoa koji sadrže kofein. Originalan kolač je okruglog oblika, ali se odomaćio i četvrtasti. Najteži tiramisu, koji je imao malo više od tri tone, napravljen je u Đemona del Frijuli 2015. godine, a najduži od 273,5 metra su napravili studenti škole kuvanja u Milanu 2019. godine.

Komentari (0)

Loading