HRSKAVA SANTJAGO TORTA Španska poslastica sa bademima koja se topi u ustima
Torta „santjago“ je poslastica od badema, nastala 1577. godine u Galiciji, severozapadnoj španskoj pokrajini. Krst koji je ukras ovog fenomenalnog deserta simbol je grada Santjaga de Kompostele, glavnog grada Galicije. Santjago de Kompostela je poslednja stanica za hodočasnike koji svake godine, pešice ili biciklom, pređu tzv. Santjagov put (Camina de Santiago) dug oko 750 km. Glavni sastojak ove poslastice su bademi, a pored njih u sastojke spadaju i jaja, šećer, limun, slatko vino, rakija ili grožđe.
Potrebno je:
- 500 g mlevenih badema
- 500 g šećera
- 7 jaja
- 150 g brašna
- 100 g maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 1 kašičica cimeta
- 1 čaša slatkog vina
- izrendana limunova kora
Priprema
Napravite testo od jednog jajeta, maslaca, brašna i jedne kašike vode. Onda sve dobro izmešajte. Oklagijom razvucite testo i njime prekrijte okrugli pleh podmazan maslacom i brašnom. U drugoj posudi pomešajte mleveni badem sa šećerom, cimetom, limunovom korom, pa im dodajte slatko vino i 6 preostalih jaja jedno po jedno (umesto vina možete da dodate čašicu brendija). Preko testa prelijte gotovu smesu i izjednačite. Pecite u rerni na srednjoj temperaturi dok se testo ne stegne i ne dobije zlatastu boju. Čačkalicom probušite testo i ako je suvo, vaš kolač je gotov. Ohlađen kolač izvadite iz pleha. Ukras se pravi posebnom modlom u vidu Santjagovog krsta, ali vi možete da koristite običan krst ili da nacrtate na kartonu Santjagov krst. Celu površinu torte pospite šećerom u prahu.
Možda vas zanima:
ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Prepuna fila i kremasta, polizaćete i tanjir
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
KARAMEL TORTA ZA PRAVE SLADOKUSCE Svakim zalogajem mami na parče više
Kremasta i savršena, uzećete parče više.
BEZGLUTENSKA TORTA SA JABUKAMA ODUŠEVILA DOMAĆICE Džejmi Oliver je baš ovako pravi
Aromatična i preukusna, savršena za praznike.
TIRAMISU TORTA JOŠ BOLJA OD KOLAČA Kremasta i brza, polizaćete i tanjir
Savršena za prave kafoljupce.
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
RASKOŠNA ESTERHAZI TORTA BEZ KONKURENCIJE Vredna svakog trenutka pravljenja
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)