HRSKAVA SANTJAGO TORTA Španska poslastica sa bademima koja se topi u ustima
Torta „santjago“ je poslastica od badema, nastala 1577. godine u Galiciji, severozapadnoj španskoj pokrajini. Krst koji je ukras ovog fenomenalnog deserta simbol je grada Santjaga de Kompostele, glavnog grada Galicije. Santjago de Kompostela je poslednja stanica za hodočasnike koji svake godine, pešice ili biciklom, pređu tzv. Santjagov put (Camina de Santiago) dug oko 750 km. Glavni sastojak ove poslastice su bademi, a pored njih u sastojke spadaju i jaja, šećer, limun, slatko vino, rakija ili grožđe.
Potrebno je:
- 500 g mlevenih badema
- 500 g šećera
- 7 jaja
- 150 g brašna
- 100 g maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 1 kašičica cimeta
- 1 čaša slatkog vina
- izrendana limunova kora
Priprema
Napravite testo od jednog jajeta, maslaca, brašna i jedne kašike vode. Onda sve dobro izmešajte. Oklagijom razvucite testo i njime prekrijte okrugli pleh podmazan maslacom i brašnom. U drugoj posudi pomešajte mleveni badem sa šećerom, cimetom, limunovom korom, pa im dodajte slatko vino i 6 preostalih jaja jedno po jedno (umesto vina možete da dodate čašicu brendija). Preko testa prelijte gotovu smesu i izjednačite. Pecite u rerni na srednjoj temperaturi dok se testo ne stegne i ne dobije zlatastu boju. Čačkalicom probušite testo i ako je suvo, vaš kolač je gotov. Ohlađen kolač izvadite iz pleha. Ukras se pravi posebnom modlom u vidu Santjagovog krsta, ali vi možete da koristite običan krst ili da nacrtate na kartonu Santjagov krst. Celu površinu torte pospite šećerom u prahu.
Možda vas zanima:
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
RUSKA TORTA SA RUMOM OSTAVLJA BEZ DAHA Savršena kombinacija oraha, čokolade, ruma i suvog voća
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
POSNU ŠTRUDLU SA ORASIMA NIKO NE ODBIJA Svakim zalogajem vraća u detinjstvo
Mirisna i mekana, savršeno ide uz čaj ili kafu.
GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica
Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.
Dodajte ovo umesto šunke i dobićete najbolju francusku salatu ikad: Svi kažu da je bolja od originala
Oni daju salati potpuno novu dimenziju – laganu, profinjenu i nežnu, sa blagom morskom notom koja se savršeno slaže sa prepoznatljivim sastojcima
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
Komentari (0)