HRSKAVA SANTJAGO TORTA Španska poslastica sa bademima koja se topi u ustima

Ivana Pavlović

10:30

Kulinarski globus 0

Torta „santjago“ je poslastica od badema, nastala 1577. godine u Galiciji, severozapadnoj španskoj pokrajini. Krst koji je ukras ovog fenomenalnog deserta simbol je grada Santjaga de Kompostele, glavnog grada Galicije. Santjago de Kompostela je poslednja stanica za hodočasnike koji svake godine, pešice ili biciklom, pređu tzv. Santjagov put (Camina de Santiago) dug oko 750 km. Glavni sastojak ove poslastice su bademi, a pored njih u sastojke spadaju i jaja, šećer, limun, slatko vino, rakija ili grožđe.

santjago torta
Shutterstock

Potrebno je:

  • 500 g mlevenih badema
  • 500 g šećera
  • 7 jaja
  • 150 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 čaša slatkog vina
  • izrendana limunova kora

Priprema

Napravite testo od jednog jajeta, maslaca, brašna i jedne kašike vode. Onda sve dobro izmešajte. Oklagijom razvucite testo i njime prekrijte okrugli pleh podmazan maslacom i brašnom. U drugoj posudi pomešajte mleveni badem sa šećerom, cimetom, limunovom korom, pa im dodajte slatko vino i 6 preostalih jaja jedno po jedno (umesto vina možete da dodate čašicu brendija). Preko testa prelijte gotovu smesu i izjednačite. Pecite u rerni na srednjoj temperaturi dok se testo ne stegne i ne dobije zlatastu boju. Čačkalicom probušite testo i ako je suvo, vaš kolač je gotov. Ohlađen kolač izvadite iz pleha. Ukras se pravi posebnom modlom u vidu Santjagovog krsta, ali vi možete da koristite običan krst ili da nacrtate na kartonu Santjagov krst. Celu površinu torte pospite šećerom u prahu.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading