REVANI KOLAČ ZA PRAVE SLADOKUSCE Ovako ga prave Grci, po ukusu mu nema ravnog!

Ivana Pavlović

16:00

Kulinarski globus 0

Fenomanalan i sladak, najbolje odmah stavite duplu meru.

revani kolač
Shutterstock

Potrebno je:

  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 100 ml soka od ceđene pomorandže
  • 100 ml grčkog jogurta
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 150 g brašna
  • 200 g griza

Sirup:

  • 50 ml vode
  • 100 ml soka od ceđene pomorandže
  • 100 g šećera

Priprema:

U jednoj posudi umutite jaja sa šećerom. Zatim dodajte ulje, sok od pomorandže, grčki jogurt, vanil šećer, brašno, griz i prašak za pecivo. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite revani oko 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Za to vreme napravite sirup od vode, soka i šećera. Prohlađeni sirup sipajte preko vrućeg kolača. Dekorišite kriškama narandže.

 

 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading