SAHER TORTA Donosimo vam originalni bečki recept star preko 190 godina

Ivana Pavlović

18:30

Kulinarski globus 0

Savršena za sve svečane prilike.

saher torta
Shutterstock

Potrebno je:

Za biskvit:

  •  6 jaja
  • 150 g putera
  • 130 g čokolade sa 55% kakao delova
  • 100 g šećera
  • 100 g prah šećera
  • 140 g brašna
  • 1 vanila štapić (po želji)

Za nadev:

  • 200 g džema od kajsija

Za preliv:

  • 200 g šećera
  • 125 ml vode
  • 150 g čokolade sa 55% kakao delova

 

Priprema: 

Odvojite žumanca i belanca. Umutite belanca i dodajte šećer (oba). Posebno umutite puter sa žumancima, zatim otopljenu čokoladu. Prosejete brašno u smesu i dodate prethodno umućena belanca. U okrugli pleh sa odvojivim stranicama stavite papir za pečenje i smesu. Pečete 10 min sa odškrinutim vratima na temperaturi od 170 stepeni.  Zatim još 50 minuta na istoj temperaturi. Ostavite da se prohladi 20 min. Isecite koru na pola. U šerpici skuvajte čokoladu, šećer i vodu. Prohladite i prelijte tortu.

 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading