NORVEŠKA TORTA NAJBOLJA NA SVETU Meko testo, hrskavi belanci i kremasti fil
Savršen spoj mekog testa, hrskavih i penastih zapečenih belanaca i kremastog fila čine čuvenu norvešku poslasticu verdens beste. Iako je prvobitno nazvana Kvefjord (Kvæfjord) po jednoj norveškoj opštini, opis „najbolja na svetu“ se odomaćio i ostao. Poslastičarka Hulda Otestad je prvi put napravila u jednoj maloj poslastičarnici na severu zemlje, da bi se potom recept proširio po celom svetu.
Sastojci:
Za testo:
- 150 g oštrog brašna
- 350 g šećera
- 150 g putera
- 5 jaja
- 4 kašike mleka
- 1 kašičica praška za pecivo
- 100 g badema u listićima
Za krem:
- 250 ml mleka
- 100 ml ruma
- 1 kesica krema od vanile u prahu
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Žumanca odvojte od belanaca. U jednoj posudi penasto umutite puter sa 150 g šećera, pa dodajte 5 žumanaca, a zatim i brašno, koje ste u posebnoj posudi pomešali s praškom za pecivo i mlekom. Smesu izlijte u pleh koji ste obložen pek-papirom. Zasebno umutite belanca sa preostalih 200 g šećera u čvrst sneg, pa sipajte preko testa. Poravnajte kašikom, pospite bademe iseckane na listiće i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ostavite da se prohladi u plehu, a za to vreme pripremite fil. Pomešajte mleko i rum, dodajte krem u prahu i dobro umutite, pa sjedinite sa prethodno dobro umućenom slatkom pavlakom. Sjedinite laganim pokretima pomoću kašike. Ohlađenu koru presecite tako da dobijete dve kore, nanesite krem na jednu polovinu, a prekrijte drugom. Dekorišite tortu po želji pa ostavite par sati u frižideru da se ohladi.
Možda vas zanima:
TORTA SA PISTAĆIMA UKUSOM BUDI SVA ČULA Nećete moći da prestanete da jedete
Savršeno ide uz čaj ili kafu.
ŠPANSKA TORTA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Zbog nje se krši svaka dijeta
Svi će vam tražiti repete.
BELI EGIPAT TORTA ZA SVE SVEČANE PRILIKE Prepuna oraha, lešnika i kremastog fila
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
LENJI MUŽ TORTA Pravi se maltene sama, a polovina nestane dok je još u plehu
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)