NORVEŠKA TORTA NAJBOLJA NA SVETU Meko testo, hrskavi belanci i kremasti fil

Ivana Pavlović

19:00

Kulinarski globus 0

Savršen spoj mekog testa, hrskavih i penastih zapečenih belanaca i kremastog fila čine čuvenu norvešku poslasticu verdens beste. Iako je prvobitno nazvana Kvefjord (Kvæfjord) po jednoj norveškoj opštini, opis „najbolja na svetu“ se odomaćio i ostao. Poslastičarka Hulda Otestad je prvi put napravila u jednoj maloj poslastičarnici na severu zemlje, da bi se potom recept proširio po celom svetu.

norveška torta
Shutterstock

Sastojci:

 

Za testo:

 

  • 150 g oštrog brašna
  •  
  • 350 g šećera
  •  
  • 150 g putera
  •  
  • 5 jaja
  •  
  • 4 kašike mleka
  •  
  • 1 kašičica praška za pecivo
  •  
  • 100 g badema u listićima

 

Za krem:

 

  • 250 ml mleka
  •  
  • 100 ml ruma
  •  
  • 1 kesica krema od vanile u prahu
  •  
  • 200 ml slatke pavlake

 

Priprema:

Žumanca odvojte od belanaca. U jednoj posudi penasto umutite puter sa 150 g šećera, pa dodajte 5 žumanaca, a zatim i brašno, koje ste u posebnoj posudi pomešali s praškom za pecivo i mlekom. Smesu izlijte u pleh koji ste obložen pek-papirom. Zasebno umutite belanca sa preostalih 200 g šećera u čvrst sneg, pa sipajte preko testa. Poravnajte kašikom, pospite bademe iseckane na listiće i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ostavite da se prohladi u plehu, a za to vreme pripremite fil. Pomešajte mleko i rum, dodajte krem u prahu i dobro umutite, pa sjedinite sa prethodno dobro umućenom slatkom pavlakom. Sjedinite laganim pokretima pomoću kašike. Ohlađenu koru presecite tako da dobijete dve kore, nanesite krem na jednu polovinu, a prekrijte drugom. Dekorišite tortu po želji pa ostavite par sati u frižideru da se ohladi.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading