BAKLAVA SA ORASIMA PO RECEPTU STAROM 100 GODINA Poćiće vam voda na usta koliko je sočna

Ivana Pavlović

11:00

Kulinarski globus 0

Savršena za sve prilike kada vam se jede nešto slatko.

baklava sa orasima
Shutterstock

Potrebno je:

  • 1 kg tankih kora
  • 500 g oraha
  • 250 g prezli
  • 1 kg šećera
  • pola litre ulja
  • malo kisele vode

Priprema:

U jednoj šolji pomešajte malo ulja sa malo vode. Tom mešavinom pospite svaku koru. Preko svake treće kore pospite sitno samlevene orahe i prezle. Ređajte u tepsiju obloženu pek papirom. Baklavu isecite na kockice ili trouglove, pa pecite u zagrejanoj rerni. Izvadite posle sat vremena pa ostavite da se ohladi. Zakuvajte 1 kg šećera u pola litre vode, sve dok ne uvri polovina. Dodajte i malo limuna, za bolji ukus. Vrućim prelivom prelijte prohlađenu baklavu, pa ostavite da se ohladi i dobro upije.

 

Možda vas zanima:

baklava sa orasima

ORIGINALNI RECEPT ZA BAKLAVU SA ORASIMA Može imati i 70 kora, a obožava je ceo svet

19:00

13 avgust, 2025

Kulinarski globus

Poslastica koju voli ceo svet, a najpopularnija je u Turskoj, na Bliskom istoku i Balkanu prvi put je napravljena 1473. godine, u periodu Mehmeda Osvajača. Smatra se da se najbolja baklava pravi u gradu Gazijantep, odakle potiču i najbolji majstori za baklave. Ova slatka pita može imati i do 70 vrlo tankih kora, a pravi se s različitim sastojcima, od oraha, lešnika do pistaća, maka, čokolade

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading