BAKLAVA SA PISTAĆIMA Klasik koji nikada ne izlazi iz mode, za sve svečane prilike
Najbolje stavite odmah duplu meru.
Potrebno je:
- 500 g neslanih pistaća
- 600 g prečišćenog putera
- 400 g tankih kora
- 600 g kristalnog šećera
- 600 ml vode
- sok od pola limuna
Priprema:
Istopite puter i sameljite pistaće. Vodite računa da puter ne proključa. Pleh namažite puterom, a zatim preko stavite koru i opet premažite puterom. Postupak ponovite, ali ovog puta dodajte 2 kašičice pistaća. Proces je identičan do kraja, samo vodite računa da svaku drugu koru pospete pistaćima. Pazite da ne preskočite neku koru, jer suština turske baklave je da bude hrskava, a to ćete postići na ovaj način. Kada završite, baklavu isecite prema svojim željama. Dok se baklava peče, napravite sirup u samo par koraka. Ugrejte vodu i šećer na srednjoj temperaturi. Naspite limunov sok. Sve zajedno kuvajte 15 do 20 minuta dok ne postane gusta smesa. Stavite pleh na ugrejanu ringlu i okrećite malo da biste ugrejali dno. Pleh sklonite i preko prelijte sirup.
Možda vas zanima:
BAKLAVA SA PISTAĆIMA Aromatična poslastica koja će vas zasladiti u trenu
Ako volite klasičnu baklavu, ovu sa pistaćima ćete obožavati.
BLEDSKA KREMPITA Čuveni slatkiš mekan kao duša, idealan za slavsku trpezu
Zaštitni znak Bleda osvojiće i one koji ne vole slatko.
BAKLAVA SA PISTAĆIMA Sočna poslastica bez koje ne prolazi slavska trpeza, za prave sladokusce
Neodoljiva i sočna, a pistaći joj daju poseban šmek.
BAKLAVA SA PISTAĆIMA PO RECEPTU BOBE ŽIVOJINOVIĆA Svaki zalogaj mami na parče više
Nekadašnji teniser poznat je kao veliki gurman, ali i kao neko ko obožava da kuva. U njegovim specijalitetima najviše uživaju supruga Brena, sinovi Viktor, Filip i Stefan, kao i unuk Aleksandar, kojima je baš ova baklava jedna od omiljenih. Sočna i mekana, a nije preslatka, pa ne sumnjamo da ćete i vi biti oduševljeni.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)