GRČKA GALATOPITA MIRIŠE NA LJUBAV A pravi se od sastojaka koje već imate u kuhinji

Ivana Pavlović

17:30

Kulinarski globus 0

Pravi se od osnovnih sastojaka koje već imate u kuhinji, a tajna njenog ukusa leži u pažljivom kuvanju kremastog fila i savršenom pečenju da bi se dobila zlatna i hrskava kora. Lagana i letnja poslastica, savršena je za sve specijalne prilike i porodična okupljanja.

galatopita
Shutterstock

Potrebno je:

  • 1.2 litre punomasnog mleka
  • 250g šećera
  • 1 kašika vanile
  • 150g griza, plus malo za podmazivanje
  • 3 jaja
  • malo rendane limunove kore
  • 100g putera, plus malo za podmazivanje

Za serviranje:

  • med
  • cimet

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U šerpi pomešajte mleko i šećer na srednje jakoj vatri, pa ostavite da se zagreva 5 minuta. U jednoj posudi umutite jaja, griz i limunovu koru. Sipajte polako vruće mleko u ovu smesu, uz neprestano mešanje. Vratite nazad u šerpu pa dodajte vanilu i puter. Kuvajte uz neprestano mešanje na srednjoj vatri.Onda skinite sa vatre. U pleh obložen pek papirom pospite malo griza pa sipajte smesu. Pecite 45 minuta. Pustite da se galatopita potpuno prohladi, pa služite uz dodatak meda i cimeta.

 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading