GRČKA GALATOPITA MIRIŠE NA LJUBAV A pravi se od sastojaka koje već imate u kuhinji
Pravi se od osnovnih sastojaka koje već imate u kuhinji, a tajna njenog ukusa leži u pažljivom kuvanju kremastog fila i savršenom pečenju da bi se dobila zlatna i hrskava kora. Lagana i letnja poslastica, savršena je za sve specijalne prilike i porodična okupljanja.
Potrebno je:
- 1.2 litre punomasnog mleka
- 250g šećera
- 1 kašika vanile
- 150g griza, plus malo za podmazivanje
- 3 jaja
- malo rendane limunove kore
- 100g putera, plus malo za podmazivanje
Za serviranje:
- med
- cimet
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U šerpi pomešajte mleko i šećer na srednje jakoj vatri, pa ostavite da se zagreva 5 minuta. U jednoj posudi umutite jaja, griz i limunovu koru. Sipajte polako vruće mleko u ovu smesu, uz neprestano mešanje. Vratite nazad u šerpu pa dodajte vanilu i puter. Kuvajte uz neprestano mešanje na srednjoj vatri.Onda skinite sa vatre. U pleh obložen pek papirom pospite malo griza pa sipajte smesu. Pecite 45 minuta. Pustite da se galatopita potpuno prohladi, pa služite uz dodatak meda i cimeta.
Možda vas zanima:
GRČKA GALATOPITA Donosimo vam tradicionalni recept za poslasticu sa mlekom koja se ne zaboravlja
Sočna poslastica nikoga neće ostaviti ravnodušnim
BUGARSKA BANICA SA LIMUNOM I ORASIMA I dupla mera je malo
Zamiriše cela kuća dok se peče.
BAKINA LISNATA PITA SA VIŠNJAMA I PAVLAKOM Zbog nje se krši svaka dijeta
Priprema je jednostavna, a topi se u ustima.
BUNDEVARA SA CIMETOM MIRIŠE NA JESEN Spolja hrskava a iznutra kremasta, prste da poližete
Priprema je laka, a osvaja na prvi zalogaj.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)