TRADICIONALNI RECEPT ZA KADAIF Baršunasti slatkiš sa orasima savršenog ukusa

Ivana Pavlović

09:00

Kulinarski globus 0

Neodoljivi desert raspametiće i one koji ne vole slatko.

kadaif
Shutterstock

Potrebno je:

  • 500 g kadaif testa (tanko, narezano testo)
  • 250 g rastopljenog putera
  • 200 g mlevenih oraha ili pistaća

Za sirup:

  • 500 g šećera
  • 500 ml vode
  • 1 limun (sok i kora)
  • 1 štapić cimeta

Priprema:

Kadaif testo raširite i podelite na jednake delove. Svaki deo prelijte rastopljenim puterom. Na početak svakog dela stavite malo mlevenih oraha ili pistaća i pažljivo savijte u rolnu. Rolne poređajte u podmazan pleh, prelijte preostalim puterom i pecite dok ne postanu zlatnosmeđe, oko 30-40 minuta na 180 stepeni. U šerpi pomešajte šećer, vodu, limunov sok i koru, i štapić cimeta. Kuvajte dok sirup ne postane gust. Vruć kadaif prelijte toplim sirupom i ostavite da se potpuno ohladi pre serviranja.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading