MEKSIČKE ENČILADE SA MESOM Gastronomski užitak u svakom zalogaju

Ivana Pavlović

08:40

Kulinarski globus 0

Meksička kuhinja je popularna širom sveta. Jedan od poznatih meksičkih specijaliteta kome malo ko može da odoli su popularne enčilade. Iza tog izraza kriju se pečene punjene kukuruzne tortilje. Postoji mnogo opcija punjenja, od mesa do povrća, a enčilade su posebne jer se pre pečenja preliju sosom, pa tortilja postaje veoma sočna.

meksičke enčilade
Shutterstock

Potrebno je:

  • 8 tortilja
  • 2 glavice luka
  • 1 crvena paprika
  • 1 veća šargarepa
  • 300 g mlevenog mešanog mesa
  • 200 ml paradajz sosa
  • so, biber
  • 70 g kukuruza šećerca

Za sos:

  • 300 g paradajz sosa
  • 150 ml pavlake za kuvanje
  • so
  • 100 g kačkavalja

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Izdinstajte seckano povrće na ulju, pa dodajte mleveno meso i ostavite da se sve zajedno lepo zapeče. Dodaje sok od paradajza, začine, pa krčkajte još par minuta. Za sos pomešajte pavlaku za kuvanje i sok od paradajza. Tortilje napunite smesom od mesa i povrća. Na dno pleha stavite malo sosa, pa poređajte tortilje i prelijte ih ostatkom sosa, pospite kačkavaljem i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading