REGENTOVA TORTA PONOS NEMAČKE Sa sedam korica i bogatim čokoladnim filom

Ivana Pavlović

11:00

Kulinarski globus 0

Puno ime ove torte je U čast Njegovog Kraljevskog Visočanstva Princa regenta Leopolda Karla Jozefa Vilhelma Ludviga Vitelsbaha fon Bajerna. Ima sedam korica koje simbolizuju 7 Bavarskih oblasti.

regentova torta
Shutterstock

Potrebno je:
Za kore:

  • 8 jaja
  • 250 g šećera u prahu
  • 200 g brašna

za krem:

  • 1/2 l punomasnog mleka
  • 3 žumanaca
  • 50 g skroba
  • 100 g šećera
  • 1 štapić burbon vanile
  • 30 g kakaa
  • 150 g gorke čokolade
  • 100 g šećera u prahu
  • 300 g omekšalog maslaca

za glazuru:

  • 150 g crne čokolade 
  • 20 g kokosove masti

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodajte razmućena žumanca pa polako dodajte brašno. Iscrtajte krug vel.26 cm na 7 listova papira. Rasporedite istu količinu testa na svaki krug pa pecite oko 8 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ostavite da se kore ohlade. Zasebno umutitre žumanca sa šećerom i skrobom. Zagrejte kakao i mleko sa vanilom pa procedite i sklonite vanilu.  Zagrejte mešavinu od žumanaca pa odmah prelijte vrućom mešavinom od kakaoa i mleka, uz neprestano mešanje. Kuvajte sve dok se ne zgusne, pa skinite sa vatre i dodajte otopljenu čokoladu. Iseckajte omekšali maslac pa ga umutite penasto sa šećerom u prahu. Zatim, dodajte malo po malo čokoladnog krema, uz neprestano mešanje. Nanesite krem preko kora pa ih poređajte jednu preko druge. Poslednju koru premažite kremom kao i celu tortu. Stavite tortu 3 sata u frižider da se stegne. Čokoladu otopite sa kokosovim uljem pa prelijte glazurom tortu pa je dekorišite po želji.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading