LINCER TORTA SE NE ODBIJA Zbog nje i komšije dolaze nepozvane

Ivana Pavlović

19:00

Kulinarski globus 0

Zamiriše cela kuća dok se peče.

lincer torta
Shutterstock

Potrebno je:

  • 200 g brašna
  • 125 g šećera
  • 1 jaje
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 2 kašike kakaa
  • 125 g mlevenih badema
  • 150 g putera
  • 2 kašike prezli
  • 1 kašika rastopljenog putera
  • na vrh noža soli
  • 100 g marmelade od ribizli

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pomešajte sve suve sastojke, jaje i hladan puter. Umesite glatko testo, zavijte gu foliju i ostavite sat vremena u frižideru. U oleh obložen pek papirom rasporedite dve trećine testa na dno i stranice kalupa. Zatim ga izbockajte viljuškom i premažite marmeladom. Razvucite preostalu trećinu testa, pa isecite na trake i po površini torte napravite mrežu. Testo premažite žumancetom. Pecite tortu oko 50 minuta, prvo na 200 stepeni, pa na 180.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading