PRAŠKI HLEB SVIMA POZNAT Lepjoške se lepo slažu uz svaki ručak, mekane su kao sunđer!

Izvor: Alo.rs/B. Paunović

16:00

Kulinarski globus 0

Oduševite se ovim hlebom.

trpeza
Shutterstock

Lepjoške

Sastojci:

1 kg brašna

250 ml mleka

40-50 g svežeg kvasca

2 kašičice soli

300 ml ulja

Priprema:

Kvasac udrobimo u mleko i promešamo ga da se otopi. Brašno i so pomešamo u činiji. U sredini napravimo udubljenje i dolijemo kvasac sa mlekom. Dolijemo i ulje. Zamesimo testo, koje mesimo dovoljno dugo da postane meko i glatko. Za tandir patir, testo se deli na male hlepčiće, od 300 do 500 g, a mi ćemo patir lepjoške peći u rerni, i zato ih oblikujemo u manje hlepčiće po 100 g, koji treba da budu i tanji, ali treba paziti da zadrže tradicionalni oblik: hlepčići su okrugli, sa zadebljanom ivicom i tanjom sredinom. Pre pečenja, lepjoške treba da nadolaze 15 minuta. U zagrejanoj rerni ih pečemo 20 minuta na 180 stepeni.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading