PRAŠKI HLEB SVIMA POZNAT Lepjoške se lepo slažu uz svaki ručak, mekane su kao sunđer!
Oduševite se ovim hlebom.
Lepjoške
Sastojci:
1 kg brašna
250 ml mleka
40-50 g svežeg kvasca
2 kašičice soli
300 ml ulja
Priprema:
Kvasac udrobimo u mleko i promešamo ga da se otopi. Brašno i so pomešamo u činiji. U sredini napravimo udubljenje i dolijemo kvasac sa mlekom. Dolijemo i ulje. Zamesimo testo, koje mesimo dovoljno dugo da postane meko i glatko. Za tandir patir, testo se deli na male hlepčiće, od 300 do 500 g, a mi ćemo patir lepjoške peći u rerni, i zato ih oblikujemo u manje hlepčiće po 100 g, koji treba da budu i tanji, ali treba paziti da zadrže tradicionalni oblik: hlepčići su okrugli, sa zadebljanom ivicom i tanjom sredinom. Pre pečenja, lepjoške treba da nadolaze 15 minuta. U zagrejanoj rerni ih pečemo 20 minuta na 180 stepeni.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
DORUČAK ZA NEDELJNO JUTRO Preukusni hleb od KROMPIRA zavoleće cela porodica
Lako se mesi i ukusan je.
NEKA KUHINJA ZAMIRIŠE Napravite mekan i ukusan hleb od DIZANOG testa
Neobične teksture, a brzo zasitan.
MEK KO DUŠA Uz bosanski somun najbolje se slaže domaći KAJMAK, topi se sve u ustima
Vazdušastiji ne može biti.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)