TRADICIONALNA FINSKA PITA Preukusna KARELIJSKA pita oduševiće svakog ko je bude probao

Alo.rs/B. Paunović

17:00

Kulinarski globus 0

Obrok za poželeti.

TRADICIONALNA FINSKA PITA Preukusna KARELIJSKA pita oduševiće svakog ko je bude probao
Printscreen/Youtube

Karelijska pita

Sastojci:

180 g pirinča

3 dl vode

malo soli

7,5 dl mleka

2 kašičice suvog biljnog začina

1 jaje

50 g maslaca

Za testo:

500 g integralnog brašna

2,5-3 dl vode

pola kašičice soli

3 kašike ulja

100 g parmezana

Priprema:

Pirinač kuvajte u posoljenoj vodi na laganoj vatri dok voda ne ispari, dodajte 5,5 dl mleka i mešajući kuvajte oko 5 minuta. Dodajte biljni začin, ohladite i umešajte umućeno jaje. Od brašna, vode, ulja i soli umesite glatko testo, podelite ga na 20 loptica i svaku lopticu tanko razvaljajte u elipsasti oblik. Na sredinu pripremljenog testa stavite po kašiku nadeva, prstima odignite rubove testa, pospite parmezanom i pecite
u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 15-20 minuta. Pečene pogačice utapajte u mešavinu preostalog vrelog
mleka i maslaca, ocedite, ređajte na poslužavnik i prekrijte papirom dok se ne prohlade.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

Komentari (0)

Loading