TRADICIONALNA FINSKA PITA Preukusna KARELIJSKA pita oduševiće svakog ko je bude probao

Izvor: Alo.rs/B. Paunović

17:00

Kulinarski globus 0

Obrok za poželeti.

TRADICIONALNA FINSKA PITA Preukusna KARELIJSKA pita oduševiće svakog ko je bude probao
Printscreen/Youtube

Karelijska pita

Sastojci:

180 g pirinča

3 dl vode

malo soli

7,5 dl mleka

2 kašičice suvog biljnog začina

1 jaje

50 g maslaca

Za testo:

500 g integralnog brašna

2,5-3 dl vode

pola kašičice soli

3 kašike ulja

100 g parmezana

Priprema:

Pirinač kuvajte u posoljenoj vodi na laganoj vatri dok voda ne ispari, dodajte 5,5 dl mleka i mešajući kuvajte oko 5 minuta. Dodajte biljni začin, ohladite i umešajte umućeno jaje. Od brašna, vode, ulja i soli umesite glatko testo, podelite ga na 20 loptica i svaku lopticu tanko razvaljajte u elipsasti oblik. Na sredinu pripremljenog testa stavite po kašiku nadeva, prstima odignite rubove testa, pospite parmezanom i pecite
u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 15-20 minuta. Pečene pogačice utapajte u mešavinu preostalog vrelog
mleka i maslaca, ocedite, ređajte na poslužavnik i prekrijte papirom dok se ne prohlade.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading