OČARAVAJUĆA BALKANSKA JANIJA: Zaboravljeno jelo na kašiku, ukus koji budi uspomene

Slobodanka Ćorić

09:55

Kulinarski globus 0

Idealan obrok za celu porodicu

OČARAVAJUĆA BALKANSKA JANIJA: Zaboravljeno jelo na kašiku, ukus koji budi uspomene
pixabay

POTREBNO JE:

  • 1kg svinjskog mesa
  • 1 šolja ulja
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 10 zrna bibera
  • 2 lovorova lista
  • 1 ljuta paprika
  • 1 kašičica soli

PRIPREMA:

Isecite meso na krupnije komade, ugrejte ulje i pržite dok ne ispari sok iz mesa. Izvadite meso i u istoj masti pržite 2 glavice sitno iseckanog luka, dodajte paradajz pire, pomešan sa malo vode i mlevenu papriku, pa promešajte.

Dodajte prženo meso i sipajte toplu vodu, posolite i dodajte zrna bibera i lovorove listove, pa kuvajte na tihoj vatri dok meso ne omekša i dodajte preostali luk, isečen na polumesece.

Kad luk omekša, dodajte i ljutu papriku. Pre nego što skinete jelo sa vatre, dodajte malo prepečenog brašna, pomešanog sa vodom, promešajte i kad se zgusne i provri, skinite gotovo jelo.

Servirajte toplo.

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading