OČARAVAJUĆA BALKANSKA JANIJA: Zaboravljeno jelo na kašiku, ukus koji budi uspomene

Izvor: Slobodanka Ćorić

09:55

Kulinarski globus 0

Idealan obrok za celu porodicu

OČARAVAJUĆA BALKANSKA JANIJA: Zaboravljeno jelo na kašiku, ukus koji budi uspomene
pixabay

POTREBNO JE:

  • 1kg svinjskog mesa
  • 1 šolja ulja
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 10 zrna bibera
  • 2 lovorova lista
  • 1 ljuta paprika
  • 1 kašičica soli

PRIPREMA:

Isecite meso na krupnije komade, ugrejte ulje i pržite dok ne ispari sok iz mesa. Izvadite meso i u istoj masti pržite 2 glavice sitno iseckanog luka, dodajte paradajz pire, pomešan sa malo vode i mlevenu papriku, pa promešajte.

Dodajte prženo meso i sipajte toplu vodu, posolite i dodajte zrna bibera i lovorove listove, pa kuvajte na tihoj vatri dok meso ne omekša i dodajte preostali luk, isečen na polumesece.

Kad luk omekša, dodajte i ljutu papriku. Pre nego što skinete jelo sa vatre, dodajte malo prepečenog brašna, pomešanog sa vodom, promešajte i kad se zgusne i provri, skinite gotovo jelo.

Servirajte toplo.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading