KAZANDIBI Probajte i uverite se zašto ceo kontinent obožava turski puding

Ivana Pavlović

18:00

Kulinarski globus 0

Desert kazandibi potiče iz jelovnika starih Rimljana, a kasnije su ga preuzeli Turci.

kazandibi
Shutterstock

Kazandibi u prevodu znači "dno kazana".

Potrebno je

  • 1 l mleka
  • 3 kašike pirinčanog brašna (može i pšenično)
  • 3 kašike kukuruznog skroba 
  • 1 čaša sitnog šećera
  • 50 g maslaca ili margarina
  • 1 žumance
  • pola čaše šećera u prahu
  • malo maslaca za podmazivanje tiganja
  • malo kokosovog brašna ili mlevenih pistaća za ukrašavanje

Priprema: 

Šećer dodajte u mleko i ostavite da provri. Zasebno umutite skrob, brašno i žumance s malo vode. Lagano smesu dodajte u provrelo mleko. Onda smanjite temperaturu i kuvajte dok se ne zgusne. Dodajte puter, pa kad se otopi, mikserom umutite vazdušast krem. Tiganj premažite maslacem pa pospite šećerom u prahu. Prelijte odozgo vrućim kremom. Stavite tiganj na ringlu da se šećer karmelizovao, uz povremeno proveravanje kašikom. U veći pleh stavite tiganj pa pažljivo nalijte hladnu vodu. Ostavite prohlađen desert u frižideru sat do dva. Zatim, secite oštrim nožem na šire trake, pa ih podignite špatulom i preklopite. Dekorišite puding  kokosovim brašnom ili mlevenim pistaćima. Bon appetit!

 

Možda vas zanima:

čokoladna babka

BABKA Poljski čokoladni hleb mekan kao duša, a poćiće vam voda na usta

19:00

19 oktobar, 2024

Kulinarski globus

Svečani slatki hleb poreklom iz Poljske i Ukrajine s vremenom samo dobija na popularnosti. Jedan od omiljenih zimskih deserata, kolač od dizanog testa, najčešće se pravi sa čokoladom, ali možete da dodate i mak, orahe i suvo grožđe. Kada jednom naučite tehniku pravljenja, posle ide lako. Pogodan za svaku svečanost, ali i obične dane kada bi da se zasladite.

Komentari (0)

Loading